https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlavnim-tematem-zelenych-pro-evropske-volby-jsou-nova-pracovni-mista
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlavním tématem Zelených pro evropské volby jsou nová pracovní místa

18.3.2014 01:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ondřej Liška je lídrem kandidátky Strany zelených do evropských voleb
Ondřej Liška je lídrem kandidátky Strany zelených do evropských voleb
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Ve volbách do evropského parlamentu bude letos kandidovat Strana zelených spolu s kandidáty hnutí Změna. Zelení si na evropské volby věří, pokud by strana zopakovala stejný počet voličů jako ve volbách parlamentních, mohla by získat dva mandáty. „Jsme proevropská, ale k Evropě kritická strana,“ říká předseda strany a jednička zelené kandidátky Ondřej Liška.
 

Nebývá obvyklé, aby předseda strany kandidoval jako jednička do evropských voleb. Nicméně podle Ondřeje Lišky to smysl má, protože chce více přitáhnout evropská témata do české politiky. V případě úspěšné volby by chtěl nadále zůstat předsedou strany. „Dostal jsem mandát na dva roky. Podle mých zkušeností z práce v evropském parlamentu se obě pozice dají skloubit,“ řekl v pondělí Ekolistu.cz.

Kandidátka zelených obsahuje 28 jmen, z nich tři jsou za Hnutí Změna. Tradičně se střídají muži a ženy. Na druhém místě kandiduje Michaela Suchardová, právnička zaměřená na evropské právo. Na třetím místě je Mojmír Vlašín, ekolog a jeden z mluvčích šumavské blokády. Na dalších místech kandují například Vladimír Buřt, obhájce severočeských obcí ohrožených těžbou hnědého uhlí, Jiří Kulich ze Střediska ekologické výchovy Sever nebo současný ředitel Zoo Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Za Hnutí Změna je nejvýše umístěná na čtvrtém místě náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Zuzana Kocumová, dále pak kandiduje zakladatel Hnutí a bývalý primátor Liberce Jan Korytář a Hana Gabrielová, poradkyně na využívání konopí. „Myslíme si, že zde existuje skupina voličů, kteří si přejí, aby programově blízké subjekty spolupracovali,“ dodává Liška. Zástupci Změny kandidují na kandidátce zelených, nejde tedy o koalici.

Zelení si věří, že by mohli získat dva mandáty. Tedy v případě, že k urnám dostanou stejné množství voličů, jako v podzimních volbách. „Je to čistá matematika, nicméně ta nemusí vždy platit,“ dodává Liška. Zelení chtějí za kampaň utratit kolem sedmi milionů korun, kampaň začne 22. dubna na Den Země.

„Zelení jsou celoevropská strana, máme priority pro Evropu, nejen program českých, polských nebo německých zelených,“ říká Ska Keller, kandidátka na předsedkyni Evropské komise za evropské zelené. Hlavním tématem letošních voleb má být zelená ekonomika a vznik nových pracovních míst, moderní ekologická doprava a růst podílu obnovitelných zdrojů v energetickém mixu.

Klíčovým tématem zelené ekonomiky je změna energetického mixu. „Zatímco v okolních zemích dochází k energetickému obratu, Česká republika stále trvá na zastaralých technologiích,“ vysvětluje Liška.

Vedle nahrazování fosilních paliv obnovitelnými zdroji, které by postupně měly přicházet o veřejnou podporu, nové jaderné elektrárny by neměly mít možnost podporu získat vůbec. Modernizovat by se měla železnice ale i silniční doprava. Zelení navrhují například sjednocení technických prohlídek a měření emisí škodlivých látek, aby se snížilo znečištění ovzduší.

Zelení jsou tradičně pro silné závazky na ochranu klimatu, ochranu krajiny pomocí zemědělských dotací, naopak pěstovat by se podle nich neměly geneticky modifikované rostliny. Měl by začít fungovat zákaz transportu zvířat na vzdálenost delší než 300 kilometrů, stejně jako celoevropský zákaz těžby břidlicového plynu.

Naopak větší práva by měly mít spotřebitelé. Zelení chtějí prosadit přehledné značení potravin podle místa původu a způsobu výroby nebo chovu.


reklama

 
Další informace |
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist