https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hn-za-unik-oxidu-siriciteho-dostala-precheza-pokutu-pul-milionu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

HN: Za únik oxidu siřičitého dostala Precheza pokutu půl milionu

20.3.2017 02:00 | PŘEROV (ČTK)
V únoru 2015 inspektoři ČIŽP ČTK řekli, že továrna Precheza porušila podmínky stanovené pro náběh linky na výrobu kyseliny sírové a s Prechezou poté inspekce zahájila správní řízení. Precheza se podle Hospodářských novin nesmířila ani se sníženou sankcí.
V únoru 2015 inspektoři ČIŽP ČTK řekli, že továrna Precheza porušila podmínky stanovené pro náběh linky na výrobu kyseliny sírové a s Prechezou poté inspekce zahájila správní řízení. Precheza se podle Hospodářských novin nesmířila ani se sníženou sankcí.
Foto | Palickap / Wikimedia Commons
Za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 dostala chemická továrna Precheza v Přerově pokutu půl milionu korun. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) firmě původně vyměřila sankci sedm milionů, výši pokuty však po odvolání Precheze razantně snížilo ministerstvo životního prostředí. Psali to ve středu Hospodářské noviny. Poukazují na to, že ministerstvo řídí Richard Brabec z ANO a Precheza patří do koncernu Agrofert, který založil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Zástupci ministerstva však tvrdí, že snížení pokuty není nic neobvyklého.
 

"Odbor výkonu státní správy MŽP v Olomouci ve správním řízení rozhodl o snížení pokuty původně uložené ČIŽP ve výši sedmi milionů korun na 500.000 korun, a to proto, že prokázáno bylo pouze jedno pochybení společnosti Precheza proti platným zákonům ze čtyř, které shledala ve svých závěrech ČIŽP," řekla ve středu ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Podle ministerstva Precheza pochybila, neboť nedodržela podmínky platného integrovaného povolení - v dostatečném časovém předstihu neoznámila ČIŽP a orgánům obce nájezd výrobny po dlouhodobé odstávce. Ohlásit to měla den předem, což neučinila a za to dostala sankci. Ostatní pochybení podle inspekce nebyla podle rozhodnutí ministerstva dostatečně prokázána nebo nešlo o porušení podmínek integrovaného povolení, za které by bylo možné uložit sankci. Šlo o otázku týkající se například porušení provozního řádu či míry vlivů nájezdu výrobny na překročení imisních standardů.

Látka unikla do ovzduší v noci na 29. října 2014 při rozjezdu linky na výrobu kyseliny sírové, podle tehdejších dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byl limit překročen až šestatřicetkrát. Nebývale vysoká koncentrace dráždivého plynu tehdy vyburcovala k pohotovosti policisty, hasiče i pracovníky životního prostředí. Případ se vyšetřoval přes dva roky. V únoru 2015 inspektoři ČIŽP ČTK řekli, že továrna Precheza porušila podmínky stanovené pro náběh linky na výrobu kyseliny sírové a s Prechezou poté inspekce zahájila správní řízení.

Ministr životního prostředí Brabec na dotaz HN odmítl, že by se v případu angažoval. O snížení pokuty v odvolacím řízení prý nerozhodl on, ale autonomní správní orgán, oblastní pracoviště ministerstva v Olomouci.

"Pokud s tím někdo nebude spokojený, rozhodne soud," řekl listu Brabec, který v minulosti řídil firmu Lovochemie, v rámci Agrofertu sestru Prechezy.

Zdroje blízké ministerstvu ale podle HN uvádějí, že o tak výrazném snížení úřad v minulých letech nikdy nerozhodl. Podle zástupců ministerstva to však není nic neobvyklého. Podle Roubíčkové například v roce 2014 rozhodovalo ministerstvo o odvolání proti rozhodnutí ČIŽP v 784 případech. Celkem ve 168 z nich bylo rozhodnuto o změně rozhodnutí ČIŽP, v 55 případech byla pokuta snížena o více než 50 procent, uvedla Roubíčková. "Z dostupných dat je naprosto zřejmé, že případ snížení pokuty v odvolacím řízení není nijak neobvyklý," dodala mluvčí. "To, že se mění výše sankce nebo část rozhodnutí ČIŽP, není nic neobvyklého. Pouze v polovině případů dle statistik MŽP jsou rozhodnutí prvoinstančních orgánů v plném rozsahu potvrzována," sdělil ČTK náměstek pro řízení sekce státní správy Vladimír Mana.

Precheza se podle HN nesmířila ani se sníženou sankcí. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky je připravená zaplatit, zvažuje ale, že se obrátí na soud. Trest považuje za neopodstatněný a neúměrně vysoký.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist