https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnizdni-boxy-pro-divoke-kachny-mohou-byt-smrtici-pasti-pro-zelvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnízdní boxy pro divoké kachny mohou být smrtící pastí pro želvy

29.12.2011 01:56 | COLUMBUS/PÍSEK (Ecomonitor)
Budky jsou v USA zřizovány například pro morčáka chocholatého
Budky jsou v USA zřizovány například pro morčáka chocholatého
Při obchůzce po mokřinách Whitewater Forest v Ohiu objevil Denis Conover, profesor z univerzity v Cinncinati, nepříjemnou skutečnost. Některé neudržované dřevěné budky, určené pro hnízdění divokých kachen, popadaly do bahna. Pokud do spadlé budky vlezla zvědavá želva, stala se pro ni vězením, píše server Physorg.com
 

Do pasti se takto dostanou tři druhy místních želv, žádný nepatří mezi ohrožené. Dřevěné boxy, stojící na nožkách či sloupku i podél řady našich jezer a rybníků, jsou hojně rozšířeny po celých Spojených státech a Kanadě.

Dobrý záměr, totiž zvýšit pomocí hnízdních boxů hnízdní možnosti vodního ptactva, se může snadno obrátit ve velmi nebezpečnou nástrahu pro jiný druh. Vodní ptáci, jako například morčák chocholatý nebo kachnička karolínská, vyhledávají uzavřený prostor pro snůšku vajec. Podle Denise Conovera je nutná pravidelná kontrola stavu budek. Normálně dochází ke kontrole a údržbě dřevěných boxů v zimě anebo před začátkem hnízdění. Conover se po svém nálezu snaží o to, aby kontroly probíhaly častěji.

Článek byl uveřejněn 3. 11. 2011 na serveru Physorg.com pod názvem „Research finds that a duck's boon might be a turtle's bane“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist