https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-ministr-zemedelstvi-utrpel-porazku-ministerstvo-rika-jedeme-dal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha: ministr zemědělství utrpěl s lesy porážku. Ministerstvo říká: jedeme dál

3.2.2011 12:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ministerstvo zemědělství připravuje tendry. Hnutí Duha tvrdí, že s takovou brzy narazí.
Ministerstvo zemědělství připravuje tendry. Hnutí Duha tvrdí, že s takovou brzy narazí.
Vláda tzv. Dřevěnou knihu neschválila, vzala ji jen na vědomí. Podle Hnutí Duha to je pro ministra zemědělství velká porážka. Ministerstvo to jako prohru nevnímá a pracuje na přípravě tendrů.
 

Dřevěná kniha, kterou předložil ministr zemědělství Ivan Fuksa, má určit, jakým způsobem se bude hospodařit v Lesích ČR. Dokument byl už dvakrát za sebou stažen z jednání vlády. Na včerejším jednání jej vláda vzala na vědomí.

Podle Hnutí Duha, které patří mezi největší kritiky Dřevěné knihy, dala vláda od dokumentu v podstatě ruce pryč. Tisková mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Magdalena Dvořáčková situaci interpretuje jako další krok k poctivé správě státních lesů. „Vláda prostě vzala dokument na vědomí. Lesy ČR teď začnou ve spolupráci s Transparency International připravovat dokumentaci pro vypsání tendrů,“ říká Dvořáčková. Podle Jakuba Stadlera z úřadu vlády kromě toho, že vláda vzala dřevěnou knihu na vědomí, také přijala usnesení, ve kterém ukládá ministrovi Fuksovi úkoly - zabezpečit realizaci koncepce ve spolupráci s ministrem financí a ministrem průmyslu a obchodu, dále s touto koncepcí seznámit hejtmany a primátora Prahy. Ministr má také každoročně k 1.3. předložit vládě pro informaci stav, průběh a hodnocení smluvních vztahů vzešlých z lesnické zakázky vyhlášené podle této koncepce. "A důležitým úkolem je také naplňování kontrolního systému nad prováděním lesnické zakázky," říká Jakub Stadler.

Po včerejším zasedání vlády ministr Fuksa řekl, že po týdenní debatě s koaličními partnery byly upraveny některé body Dřevěné knihy. "Posílili jsme výrazně kontroling, nejen personálně a organizačně, ale i použitím sofistikovaných technologií," řekl Ivan Fuksa. Ministr také slíbil, že deset procent těžby bude ponecháno pro malé těžaře a trh s vytěženým dřevem bude otevřený i pro malé zpracovatele dřeva. Podle ministra bude jedním z důležitých kritérií lesních tendrů, že žádná firma nesmí získat více jak 20 % objemu vytěžených jednotek. Aby bylo možné od příštího roku začít v Lesích ČR podle dřevěné knihy, musí tendry proběhnout během letošního března.

Tendry mají mít tzv. senátní systém. "Odstartujeme to tak, že na desetině území se bude vyhlašovat tendr na jeden rok, na další desetině na dva, na další na tři. Finálně ale budou mít tendry pětiletý cyklus," řekl včera Ivan Fuksa.

Narazíte!

„To, že vláda neřekla jasné slovo, je od ní čirý alibismus,“ míní Jaroslav Bláha z Hnutí Duha o tom, jak vláda k dokumentu přistoupila. Podle něho je však dvojí odložení a následné pouhé vzetí na vědomí jasný signál pro ministerstvo. Nyní záleží na ministrovi, jakou cestou se vydá.

Ministr Fuksa podle Hnutí Duha sestavil zakázky na míru několika dřevařským společnostem na úkor výletníků a turistů i péče o společnou krajinu. „Pokud bude ministr Fuksa dál vést svou a v přípravě tendrů pokračovat, musí se připravit, že silně narazí,“ říká Jaromír Bláha. A připomíná, že v podobné situaci již byli loni předchozí ministr Jakub Šebesta a minulý ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora, kteří tehdy již vyhlášené tendry pod tlakem veřejnosti stáhli.

Fuksa slíbil, že 10 procent těžby dostanou malý těžaři.
Fuksa slíbil, že 10 procent těžby dostanou malý těžaři.
Podle něho je problém, že se nad koncepcí správy státních lesů nevede široká diskuze. Dokument prý vznikl v kruhu ministrových poradců a lidí, kteří s koncepcí předem souhlasí, ale neprošel pořádnou veřejnou debatou. Ta se rozvinula až v okamžiku, kdy měla dokument vláda na stole. Ministerstvo argumentuje, že kromě lidí z ministerstva a Lesů ČR se na koncepci podílel lesnický expert Jaromír Vašíček, ředitel Ústav pro hospodářskou úpravu lesů a ekonomický expert Miroslav Zámečník. Návrh byl prý prodiskutován s lesnickými odborníky, projednán s NERVem i na Zemědělském výboru Parlamentu ČR a poté předložen vládě ČR. Koncepci podpořily i Česká lesnická společnost a Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře ČR. "Dosud nikdy neměly Lesy ČR tak jasně zadaná pravidla pro zadávání zakázek," tvrdí Dvořáčková.

Dřevěná kniha vyvolává velkou nevoli u ekologických aktivistů i u malých podnikatelů a živnostníků z dřevozpracujících oborů. Obávají se toho, že předkládaný způsob hospodaření bude pro Lesy ČR nevýhodný a povede k tomu, že velké firmy budou malým podnikatelům diktovat podmínky. Hnutí Duha argumentuje i tím, že Lesy ČR mají posudek od advokátní společnosti, který upozorňuje na to, že prodej dřeva „na stojato“ je pro státní firmu nevýhodný.

Tiskový mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík dokument označil za cár papíru a upozorňuje na závěry nezávislé pracovní skupiny jmenované ministerstvem zemědělství. „Ty jasně prokázaly, že obchodní model prodeje dřeva při pni je pro Lesy ČR a tím i pro stát ekonomický nejvýhodnější,“ říká Boublík. Pro model prodeje dřeva, který doporučují aktivisté, totiž tzv. prodej z odvozního místa, nemá podnik technické vybavení ani zázemí.


reklama

 
Martin Mach Ondřej
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist