https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horici-haldu-v-ostrave-hermanicich-pomuze-sanovat-specialni-linka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hořící haldu v Ostravě-Heřmanicích pomůže sanovat speciální linka

2.8.2016 14:51 | OSTRAVA (ČTK)
Dosud hořící halda v Ostravě-Heřmanicích bude sanována pomocí speciální separační linky. Tu postaví společnost Ostravská těžební, která na projektu za 250 milionů korun spolupracuje se státním podnikem Diamo. Práci díky lince získá více než sto lidí. Stavbu linky, která má začít fungovat v lednu příštího roku, minulý týden slavnostně zahájili zástupci obou firem, Moravskoslezského kraje a ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).
 

Největší ostravskou haldu (odval) tvoří hlušiny a odpady z bývalého dolu a ostravských koksoven. Patří mezi největší ekologické zátěže v Moravskoslezském kraji. Hlavním problémem je, že už zhruba 20 let hoří, což uvolňuje do vzduchu škodlivé látky, přičemž téměř nelze předvídat, jak se požár bude dál šířit. Halda Heřmanice je vysoká až 30 metrů, rozkládá se na ploše sto hektarů a obsahuje přibližně 30 milionů tun materiálu.

"Nepříjemnost této haldy je, že vznikala dlouho a obsahuje poměrně značné množství uhlí, které se vznítilo," řekl ředitel státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík. Na sanaci haldy už se pracuje několik let, nový projekt by ji měl ale výrazně urychlit. Hlušina se i tak bude rozebírat nejméně deset let.

"Státní podnik Diamo bude haldu postupně rozebírat. Bude dodávat materiál z haldy na přepravní pásy společnosti Ostravská těžební, která jej bude zpracovávat v rychlosti asi 350 tun za hodinu," popsal Rychtařík. Ostravská těžební z materiálu vytřídí uhelnou hmotu, která se bude dát dále využít ve stavebnictví či energetice, a kamení. "Vrátí nám přibližně 30 až 40 procent původního materiálu, ale který hlavně už nemá uhlí v množství, které je schopné hořet," řekl Rychtařík.

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD) řekl, že vytříděné kamenivo lze použít například na projekt Gravitační odvodnění Hrušova, kde by mohla vzniknout nová průmyslová zóna. "Anebo ho na místě přetvarujeme do cílové podoby haldy, tak jak už je architektem schválena. Po dejme tomu 10 až 15 letech bude halda konfigurovaná a bude dokončena rekultivace. Předpokládá se, že bude osázena, v každém případě už nebude hořet," řekl Rychtařík.

Ředitel a předseda představenstva Ostravské těžební Josef Gajda řekl, že v souvislosti s výstavbou linky přepokládá, že vytvoří sto nových pracovních pozic. Lidé budou pracovat přímo na lince, v těžbě, v dopravním či stavebním středisku, které bude zpracovávat získané suroviny. "Budeme upřednostňovat, pokud splní kvalifikační předpoklady samozřejmě, propuštěné zaměstnance z hlubinných dolů," řekl Gajda. Rychtařík doplnil, že Diamo díky projektu zaměstná deset nových zaměstnanců.

Heřmanická homogenizační linka je pilotním projektem Ostravské těžební, podobnou plánuje vybudovat také v Rumunsku a Bulharsku. V kraji hoří ještě odvaly Ema ve Slezské Ostravě a Hedvika u Karviné, ty ale dohořívají a nikoho neobtěžují. Halda Ema je naopak vyhledávaným turistickým cílem.

Podnik Diamo se v Moravskoslezském kraji stará o areály bývalých dolů a zahlazování hornické činnosti. Jeho Závod Odra má na starosti i monitorování a zajištění výstupu důlních plynů na Ostravsku a Karvinsku nebo vyplácí sociálně zdravotní dávky bývalým horníkům. V celé ČR podnik zaměstnává přes 2600 lidí.

Ostravská těžební se specializuje na produkci kameniva především pro stavebnictví, získává ho hlavně odtěžováním z odvalu Heřmanice. Dále se zabývá tříděním, recyklací a ukládáním odpadů či rekultivační činností. Majitelem společnosti je společnost Evropská těžební, kterou vlastní krnovský podnikatel Josef Tobiášek.


reklama

 
Vlastimil Vyplel
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist