https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horko-zvysuje-riziko-lesnich-pozaru-zpusobit-je-muze-i-sklenena-lahev-nebo-nedopalek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Horko zvyšuje riziko lesních požárů. Způsobit je může i skleněná láhev nebo nedopalek

3.8.2017 11:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lesníci varují, že požár může vzniknout i od skleněné lahve, která na slunci funguje jako lupa.
Lesníci varují, že požár může vzniknout i od skleněné lahve, která na slunci funguje jako lupa.
V horkých letních dnech se zvyšuje riziko požárů. Jen ve státních lesích spravovaných podnikem Lesy ČR hořelo od začátku prázdnin osmkrát. Lesníci proto varují před kouřením v lese i v jeho blízkosti.
 

Za první pololetí letošního roku evidují Lesy ČR na pozemcích, které spravují, 76 požárů. Poškozeno bylo 21,03 hektarů, škoda přesáhla 2,8 milionů korun. Prázdninová bilance čítá osm požárů. Škody dosáhly 254 tisíc korun. S největším lesním požárem se v červenci potýkali hasiči na Znojemsku. Postiženo bylo 3,34 hektary lesa, tedy souvislá plocha o velikosti pěti a půl fotbalových hřišť. Škoda je vyčíslena na 229 tisíc korun.

„Při sklizni nejdříve zahořelo od kombajnu pole, pak les,“ popsal událost lesní správce ze Znojma Václav Lukášek. Právě vznícení zemědělského stroje či vozidla není výjimečnou příčinou letního požáru, proto i zemědělci věnují riziku velkou pozornost. Opakovaně se však ve statistické kolonce viníků objevují také návštěvníci lesa. Lesníci tedy varují před kouřením i nedopalky, problém může způsobit i skleněná láhev, která na slunci zapálí suché větve nebo podrost, protože působí jako lupa.

Letos v dubnu vzplál les ve Vysočanech u Vranovské přehrady až po několika dnech po zasažení jednoho stromu bleskem. Strom pod zemí doutnal a za několik dní se oheň rozšířil do porostu. Kromě profesionálních i dobrovolných hasičů se požárům snaží předejít také sami lesníci, kteří drží pravidelné hlídky, a to i o víkendech a mimo pracovní dobu.

„Vyhněte se kouření a rozdělávání ohně či odhazování hořících předmětů v lese i 50 metrů od něj. Hříšníkům hrozí patnáctitisícová pokuta a v případě, že způsobí požár, i náhrada škody,“ říká za Lesy ČR Jiří Smetana.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist