https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horni-jeleni-obnovi-po-20-letech-prirodni-koupaliste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Horní Jelení obnoví po 20 letech přírodní koupaliště

7.11.2016 09:25 | HORNÍ JELENÍ (ČTK)
Město Horní Jelení na Pardubicku obnoví po 20 letech zchátralé přírodní koupaliště. Aktuálně vybírá stavební firmu, práce začnou příští rok na jaře. Informoval o tom starosta Petr Tupec (ODS). "Betonové hrůzy, skokanské můstky, skokanská věž, všechno tohle by mělo být odstraněno," řekl.
 

Původně rybník sloužil jako náhon pro mlýn. Později jej město přebudovalo na koupaliště. Ještě v 90. letech patřil areál podle Tupce k nejvyhledávanějších v regionu. "Jak jsme později zjistili, koupaliště ani nebylo zkolaudované. Tím, jak se zpřísňovaly hygienické normy, přestalo se na koupališti vybírat vstupné, teď už je jeho stav tristní," řekl.

V první etapě město dá odstranit betonové desky z vodní plochy, stavební firma zbourá skokanské můstky, obnoví hráze a přelivy. Od ministerstva zemědělství radnice dostane dvoumilionovou dotaci, tři až 3,5 milionu korun uhradí město ze svého rozpočtu.

"V dalších etapách bychom se chtěli pustit do zeleně, která je velmi zanedbaná. Překrásné duby, které jsou staré 150 let, zachováme," řekl Tupec.

Areál Dolní rybník o rozloze tři hektary je asi deset minut chůze z centra města. Každoročně se tam koná hudební tábor a festival trampských písní. Když bude město úspěšné v získávání dotací, mohl by v areálu vzniknout ještě amfiteátr a sportoviště, dodal Tupec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lucie Jelínková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist