https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horni-lidec-chysta-multimedialni-expozici-o-prirode-karpat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Horní Lideč postaví multimediální expozici o přírodě Karpat

20.12.2017 15:49 | HORNÍ LIDEČ (ČTK)
Trezor otevřený lidem
Trezor otevřený lidem
Zdroj | Horni Lidec
Horní Lideč na Vsetínsku připravuje výstavbu moderní multimediální expozice, která bude věnována přírodě Západních Karpat. Se zahájením stavby počítá v druhé polovině příštího roku. Projekt přijde na 65 milionů korun, 47 milionů pokryjí dotace z evropského programu česko-slovenské přeshraniční spolupráce.
 

Expozice nazvaná Trezor přírody bude zabírat plochu 1215 metrů čtverečních. Podle starosty vznikne na prostranství nedaleko vlakového nádraží, kde dříve stávala kotelna a čistička odpadních vod. "Návštěvníkům nabídne dva typy zážitků. Pomocí moderní techniky a projekcí budeme simulovat reálnou přírodu, především pro mladší generaci pak budou přichystány interaktivní a výukové prvky," uvedl starosta obce Josef Tkadlec (KDU-ČSL).

Vnitřní část expozice bude s venkovní částí, kterou má představovat arboretum a lesopark, propojena lávkou. Díky projektu lidé poznají přírodu hned čtyř chráněných krajinných oblastí (CHKO), které se v okolí Horní Lidče nacházejí. Na české straně hranic jsou to Beskydy a Bílé Karpaty, na slovenské pak Kysuce a Biele Karpaty.

Při návrhu vzniku expozice se obec inspirovala mechanickým betlémem, který je v Horní Lidči k vidění již několik let. Také tato expozice obsahuje podle starosty řadu moderních multimediálních prvků. "Z betlému, který je v jiných obcích krátkodobou předvánoční záležitostí, jsme díky netradičnímu konceptu udělali celoroční turistickou atraktivitu a podobnou cestou bychom chtěli jít i v Trezoru přírody," sdělil Tkadlec.

Trezor přírody bude v multimediálním prostoru navozovat iluzi skutečné přírody měnící se v čase. Bude nejen ukazovat přírodní scenérie, ale zejména spojení člověka s přírodou a jejich vzájemné ovlivňování. K práci na vzdělávacím projektu obec přizve zástupce všech čtyř chráněných krajinných oblastí.

Podle ředitelky Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dany Daňové bude nová expozice dalším impulsem a motivací pro turisty, aby do Horní Lidče a na jižní Valašsko přijeli. "Pokud chceme přilákat do regionu další návštěvníky, je potřebné mít nezbytnou infrastrukturu," uvedla Daňová.

Obec ze svého rozpočtu uvolní na vybudování expozice deset milionů korun. Na dalších potřebných osm milionů Kč si hodlá vzít úvěr. Prvním návštěvníkům by se mohl Trezor přírody otevřít na sklonku roku 2019.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist