https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hospodarske-noviny-ambrozek-postavil-dum-za-poslanecke-nahrady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hospodářské noviny: Ambrozek postavil dům za poslanecké náhrady

27.8.2010 15:07 | PRAHA (Ecomonitor)
Bývalý lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek si postavil v jihomoravském Kyjově dům za deset milionů bez použití hypotéky. Hospodářské noviny se snažily zjistit, kde tolik peněz sehnal, pokud nebyly zneužity poslanecké náhrady.
 

Ambrozek dostal sazenici lípy.
Hospodářské noviny uvádí, že Ambrozek měl ideální podmínky pro zneužívání poslaneckých náhrad. Na archivním snímku z roku 2009.
Foto: Libor Štěrba/Naše stromy

Podle Hospodářských novin Ambrozek uvedl, že získal 500 000 Kč jako dědictví po dědečkovi, 1 500 000 Kč dostal za prodej bytu, 2 miliony bývalý ministr životního prostředí uspořil do roku 2005 a stejnou částku údajně vydělala Ambrozkova manželka podnikáním. Pokud se připočtou peníze ze stavebního spoření a z prodeje akcií, stále zbývá 3,25 milionu korun, které Ambrozek musel ušetřit od poloviny roku 2005 do roku 2009. Podle HN tato částka činí 63 000 korun měsíčně a byl to od roku 2006 celý Ambrozkův čistý příjem.

Podle Hospodářských novin existovalo jediné vysvětlení, z čeho mohl Libor Ambrozek žít - z poslaneckých náhrad. Tedy z peněz určených na dopravu a ubytování, jež mají usnadnit zákonodárcům práci, nikoliv sloužit na živobytí. Ke zneužívání náhrad se nakonec Ambrozek sám přiznal ve čtvrtek 26. srpna pro MF DNES . "Přiznávám, že co jsem nepoužil na poslanecké výlohy, jsem použil na stavbu domu. Část náhrad jsem použil v podobě úspor," řekl v rozhovoru pro MF DNES Ambrozek.

Hospodářské noviny uvádí, že Ambrozek měl ideální podmínky pro čerpání poslaneckých náhrad. Trvalé bydliště měl do roku 2009 hlášeno v bytě své matky v Hodoníně, a tak mohl dostávat téměř plné cestovní náhrady (cca 34 000 Kč). Ve stejné době měl ale byt v Praze. Kolem 9000 korun mohl dostávat jako náhradu na stravné a reprezentaci, píší Hospodářské noviny.

Kromě politiky Libor Ambrozek nikdy nepodnikal, působil ovšem v orgánech Lesů České republiky nebo v několika obecně prospěšných společnostech. Ze svých postů ale neměl podle Hospodářských novin rozhodující příjmy. Nejvíc si bokem přivydělal a v roce 2009 jako zastupitel Jihomoravského kraje dostal odměnu 174 tisíc korun za rok, píší Hospodářské noviny.

Podle článku „Ambrozek přiznal, že zneužil poslanecké náhrady na mnohamilionový dům“ zveřejněného na serveru Hospodářských novin iHNed.cz dne 26. 08. 2010.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist