https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/houby-nerostou-na-vystave-v-c-budejovicich-je-ale-220-druhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Houby nerostou, na výstavě v Českých Budějovicích je ale 220 druhů

4.10.2016 09:55 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Letošní rok byl podle něj z houbařského hlediska průměrný
Letošní rok byl podle něj z houbařského hlediska průměrný
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Zhruba 220 druhů hub si mohou prohlédnout návštěvníci tradiční mykologické výstavy v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Podle mykologů je to překvapivě hodně. Výstava se koná po roční pauze, loni byla kvůli neúrodě zrušena, řekl ČTK mykolog Jihočeského muzea Miroslav Beran. Podle členů mykologického klubu je vzhledem k tomu, že houby momentálně příliš nerostou, výstava velice bohatá. Navíc se až do pátku, kdy končí, může dále rozrůstat o nové exponáty. Je také možné přinášet do poradny neznámé druhy hub.
 

"Musím poděkovat všem členům mykologického klubu za to, kolik druhů hub je na výstavě. Vzhledem k tomu, jaká bída je momentálně v jihočeských lesích, se jedná o malý zázrak," uvedl Beran. Klub má zhruba 25 členů. Většinu exponátů nasbírali během čtyř velkých výprav do jihočeských lesů.

Na výstavě je k vidění mnoho druhů hřibů, ryzců, holubinek, bedel nebo například chorošů. Před dvěma lety zde bylo více než 350 druhů hub, mezi nimi i vzácné druhy, které letos chybějí.

Houby pocházejí z celých jižních Čech, zejména ze Šumavy. "Na Českobudějovicku momentálně houby nerostou téměř nikde," uvedl Beran. Standardně výstava trvala čtyři dny, nebo i méně. "Letos je výstava obohacena o větší množství edukačních programů, proto jsme ji protáhli," uvedl Beran. Výstavu mohou navštívit děti ze základních i mateřských škol. "Děti se například dozví, jak houby v lese žijí, k čemu v lese jsou, jak se rozmnožují, nebo o ochraně hub," uvedl Beran.

Letošní rok byl podle něj z houbařského hlediska průměrný. Překvapivě dobré bylo pro jihočeské houbaře jaro, kdy rostlo velké množství smržů. "Zima přinesla málo srážek, takže jsme byli příjemně překvapeni. Poté pršelo, ale vlna, kterou bych čekal, nepřišla v takovém rozsahu," uvedl Beran. Od druhé poloviny srpna začalo sucho, kdy se projevil dlouhodobý deficit srážek a houby od té doby příliš nerostou.

Jižní Čechy podle Berana patří mezi nejlepší houbařské lokality v zemi. Přispívá k tomu členitý profil krajiny. "Pro houby jsou ideální podmínky v trochu vyšší nadmořské výšce," řekl. Tyto parametry podle něj splňují například oblasti na úpatí Šumavy nebo Novohradských hor. Vyhlášená houbařská místa v jižních Čechách jsou třeba v okolí Malont na Českokrumlovsku nebo Petříkova na Českobudějovicku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist