https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hrabac-privezeny-do-zoo-v-olomouci-je-podle-genetiku-samec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hrabáč z olomoucké zoo je podle genetiků kluk

22.12.2017 10:33 (ČTK)
Je to kluk!
Je to kluk!
Foto | Zoo Olomouc / Zoo Olomouc
Hrabáč kapský, kterého na jaře jako prvního zástupce tohoto živočišného druhu získala olomoucká zoologická zahrada od zoo v Jekatěrinburgu, je podle verdiktu genetiků samec. Vedení zoo na Svatém Kopečku u Olomouce si dosud nebylo pohlavím hrabáče jisté a jeho určení bylo důležité pro rozhodnutí koordinátorky evropského chovu, zda do Olomouce pošle samičku nebo samce hrabáče.
 
Hrabáči budou spolu s dalšími zvířaty od příštího roku obývat nový africký pavilon v centrální části zoo.

Podle informací ruské zoo byl přivezený hrabáč samec, vedení zoologické zahrady si to ale nemohlo vlastními silami ověřit. "Hrabáči mají pohlavní orgány zatažené dovnitř do těla, pouhým pohledem se nedají rozpoznat a podrobné zkoumání by je stresovalo," uvedla Libuše Veselá, která v zoo na Svatém Kopečku pečuje o hrabáče.

Vedení zoo požádalo o pomoc laboratoř Genomia v Plzni, genetickými testy živočichů se dlouhodobě zabývá a s určováním jejich pohlaví má zkušenosti. U hrabáče to ale nebylo jednoduché. "Hrabáč ještě nemá svoji DNA popsanou, nejsou známy pohlavní chromozomy, podle nichž by se dalo jeho pohlaví poznat," uvedla ředitelka laboratoře Genomia Markéta Dajbychová.

Odborníci z kořenové cibulky chlupů už známého samce a samice hrabáče, které získali ze Zoo Dvůr Králové, odebrali DNA a pečlivě ji porovnali. "Zkoušeli jsme různé metody, až se nám podařilo srovnáváním sekvencí DNA objevit typické rozdíly, jimiž se sameček a samička od sebe liší. Tímto způsobem jsme našli geny ZFX a ZFY, které jsou spjaty s pohlavními chromozomy savců. Podle toho jsme pak poznali, že jedinec v Olomouci je samec," dodala Dajbychová.

Zoo na Svatém Kopečku má díky mravenčí práci odborníků stoprocentní jistotu, že chová samce hrabáče. Koordinátorka chovu tak mohla rozhodnout, že k samci bude přivezena partnerka z pražské zoo. "Jednání o transportu probíhají a hned jak budeme připraveni, přijede k nám druhý hrabáč," uvedla Břečková.

Hrabáče chová v ČR ještě pražská zoologická zahrada a zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Hrabáč ve volné přírodě žije ve velké části Afriky jižně od Sahary. Na silných končetinách má mohutné drápy, kterými rozhrabává mraveniště a termitiště. Má až třicet centimetrů dlouhý lepkavý jazyk, tím loví hmyz, zejména termity. Je to noční tvor, žije samotářsky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist