https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradek-na-liberecku-bude-zjistovat-ekologicke-zateze-v-tovarne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hrádek nad Nisou bude zjišťovat ekologické zátěže v továrně Benar

21.12.2017 13:30 | HRÁDEK N.N. (ČTK)
Z továrny možná zbude jen komín. Anebo nic.
Z továrny možná zbude jen komín. Anebo nic.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Josef Horinka / facebook.com
Hrádek nad Nisou na Liberecku bude zjišťovat, jaké jsou ekologické zátěže ve zchátralém areálu bývalé textilní továrny Benar. Na takzvanou analýzu rizik získalo město státní dotaci 2,2 milionu korun.
 
Historie továrny na barvení nití sahá do poloviny 19. století. V minulosti zaměstnávala několik stovek lidí, výroba v ní ale skončila zhruba před 20 lety. Dnes je areál využit jen minimálně. Příhraniční město koupilo areál v roce 2015 za šest milionů korun, aby mělo kontrolu nad jeho využitím. Radnice zatím nerozhodla, jak se zhruba dvacetihektarovým areálem nedaleko centra města naloží. Starosta obce, Josef Horinka na svém blogu napsal, že i proto potřebuje město průkazně zjistit, hrozby z minulosti po předchozí výrobě zůstaly.

"Nelze připravit něco konkrétního bez toho, že bychom nevěděli, co je uloženo v zemi a v konstrukcích budov po předchozích výrobách. Barvy, které se vypouštěly do Nisy, byly různě smíchané s jedy, kyselinami," uvedl starosta.

Problematická místa budou zřejmě bývalá barvírna a kotelna. V areálu jsou podle starosty uskladněné také sudy, které zůstaly po zaniklé výrobě, a nikdo netuší, co v nich je. Radnice podle starosty nyní připravuje výběrové řízení, průzkum by se měl dělat příští rok. Vítězná firma bude v areálu provádět vrty, rozbory, odběry vzorků půdy i stavebních konstrukcí a analýzy. Horinka předpokládá, že výsledky by měli získat v průběhu příštího roku.

Využitím areálu se loni zabývali studenti architektury liberecké univerzity. Všechny vypracované studie počítaly se zachováním šedesátimetrového továrního komínu a využitím některých továrních budov, byť z mnohých by zůstaly jen obvodové zdi. Řadu z nich ale bude třeba zcela zbourat, protože jsou ve velmi špatném stavu.

Studenti navrhli mimo jiné v části areálu soustředit lékařské ordinace, které jsou dnes rozptýlené po celém městě. Podstatnou část areálu navrhují studenti využít k bydlení. V další studii nechybělo hřiště, knihovna nebo třeba kavárna. Několik tipů vzešlo i od místních obyvatel. Objevil se například návrh, že by se bývalá kotelna mohla přeměnit na horolezeckou stěnu. Areál by mohl sloužit i jako zkušebna pro začínající kapely, podnikatelský inkubátor nebo parkoviště. Jednou z možností také je vytvořit z dnes nepřístupného a zarostlého vnitrobloku relaxační a oddechovou zónu, která by spojovala centrum se Schubertovou vilou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist