https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hrozi-fukusima-svetu-dopady-jsou-zatim-minimalni-rikaji-odbornici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hrozí Fukušima světu? Dopady jsou zatím minimální, říkají odborníci

16.3.2011 09:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
"Bohužel situace je stále vážná a větší únik do životního prostředí zatím nelze zcela vyloučit," řekla Ekolistu ke katastrofě ve Fukušimě Dana Drábová z SÚJB.
"Bohužel situace je stále vážná a větší únik do životního prostředí zatím nelze zcela vyloučit," řekla Ekolistu ke katastrofě ve Fukušimě Dana Drábová z SÚJB.
Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes varovala před zveličováním "japonské hrozby" s tím, že zatím neexistují důkazy o významnějším šíření radioaktivity. Ekolist se zeptal českých expertů, do jaké míry může mít tato havárie dopad na životní prostředí. Shodují se v tom, že kontaminace potravin či výrazné enviromentální dopady jsou zatím vyloučené. Avšak zdůrazňují, že na celkové hodnocení je zatím brzy a že mají z Japonska příliš málo informací, aby mohli být konkrétnější.
 

Jaké jaderné katastrofy už Zemi potkaly?

Černobylská havárie byla důsledkem několika chyb, které se odehrály při plánovaném experimentu 26. dubna 1986 v černobylské jaderné elektrárně na Ukrajině (tehdy část Sovětského svazu). Jde o nejhorší jadernou havárii v historii jaderné energetiky a jedinou havárii stupně 7., tj. nejvyššího stupně podle mezinárodní stupnice jaderných událostí INES. Během riskantního pokusu tehdy došlo k přehřátí a následné explozi reaktoru a do vzduchu se uvolnil radioaktivní mrak.

Jaderná elektrárna Three Mile Island ležící na stejnojmenném ostrově v řece Susquehanna u města Harrisburg v USA se stala celosvětově známou po největší havárii americké jaderné elektrárny v historii. Dne 28. března 1979 došlo k částečnému roztavení druhého jaderného reaktoru atomové elektrárny, byla zamořena její provozní budova a došlo k rozsáhlému úniku radioaktivity.

Zdroj: wikipedie

Potravin se bát nemusíme

Singapur v pondělí oznámil, že bude kontrolovat japonské potraviny. Ovoce, zelenina, maso a mořské ryby budou nyní testovány na úroveň radioaktivity. Bude mít tato katastrofa vliv na životní prostředí? Miroslav Havránek z Centra pro otázky životního prostředí UK uvedl, že v současnosti chybí více informací, na základě kterých by bylo možné stavět seriózní odhad. Elektrárna bude asi zničená, nicméně dopad na mortalitu (úmrtnost) a morbiditu (nemocnost) obyvatel v okolí bude podle Havránka minimální. „Japonci obecně mají dobrou historii zvládání nehod jaderných elektráren. A jsou si jistě velmi dobře vědomi toho, co může být v sázce,“ řekl Havránek Ekolistu.

Na otázku, zda je nutné se nyní vyhýbat potravinám, které by mohly pocházet z Japonska, odpovídá Havránek záporně. „Vyzývání k takovéhle ostražitosti by nyní bylo spíše strašení. Nemyslím si, že by se v oblasti v současné době někdo věnoval rybolovu, nebo že by v zasažených oblastech mysleli na export. Až se situace uklidní a bude znám rozsah havárie a rozsah úniku bude možné přijmout opatření.“

Dana Drábová ze Státního ústavu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) uvedla, že podle údajů, které jsou k dispozici, je dopad na okolí zatím minimální. „Bohužel situace je stále vážná a větší únik do životního prostředí zatím nelze zcela vyloučit. I v takovém případě se následky omezí v nejhorším možném případě na několik desítek km od havarovaných bloků. Japonci mají lidi, techniku i postupy na to, aby dokázali dopady na okolí minimalizovat. Zatím se jim to daří a doufejme, že to tak zůstane. Kontaminace potravin zatím tedy není aktuální,“ uklidňuje čtenáře Ekolistu Drábová a odkazuje na web SÚJB, který bude údajně průběžně aktualizován.

Je to lokální problém, ne globální

Radek Škoda z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT uvedl, že jde o lokální a nikoliv globální problém, a proto není v ČR důvod k panice. V podobném duchu odpověděla i Eva Nováková ze Skupiny ČEZ. Upozornila, že je pro ní obtížné hodnotit situaci na základě informací z médií a ze sítě WANO (světová asociace provozovatelů jaderných elektráren). Tisková mluvčí MŽP Michaela Jendeková rovněž odmítla odhadovat enviromentální dopady katastrofy, jelikož se situace stále dramaticky mění.


reklama

 
Další informace |
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist