https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hurikany-nepusobi-jen-hmotne-skody-mohou-se-silne-podepsat-i-na-psychice-deti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hurikány nepůsobí jen hmotné škody, mohou se silně podepsat i na psychice dětí

30.8.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hurikán se může citelně podepsat na psychice dětí i dospělých. Na snímku američtí záchranáři evakuují děti po hurikánu Katrina.
Hurikán se může citelně podepsat na psychice dětí i dospělých. Na snímku američtí záchranáři evakuují děti po hurikánu Katrina.
Foto | johnmcq / Flickr
Každý rok udeří na území USA jeden až dva hurikány a způsobí velké hmotné škody. Na americké pobřeží u Mexického zálivu se v těchto dnech žene hurikán Isaac. Ale nejde jen o zničené domy a auta, v sázce je i psychické zdraví dětí a dospělých. Vědci si proto kladou otázkou, jaký dopad mají takovéto přírodní katastrofy na psychiku dětí a dospělých. Konkrétně se snaží zjistit, jaké děti jsou nejvíce ohroženy stresovou situací a jak to u nich rozpoznat, aby jim mohla být poskytnuta včasná pomoc.
 

To, jak se na dětské psychice podepíše běsnění hurikánu, studuje už několik let profesorka psychologie a pediatrička miamské univerzity Annette La Grecaová. Spolu se svými kolegy vyhodnocovala reakce dětí na hurikán Andrew, který přišel v roce 1992, na hurikán Charley v roce 2004 a hurikán Ike, který postihl USA v roce 2008. A právě nedávná zjištění z hurikánu Ike vědcům pomohla vnést nejvíce světla na to, jak se děti s prožitkem hurikánu vyrovnávají.

Podle poznatků vědců se ukazuje, že dětem, které ještě osm měsíců po přírodní katastrofě trpí posttraumatickou stresovou poruchou a depresemi, hrozí vysoké riziko dlouhodobých potíží. Takové děti pak mají daleko menší pravděpodobnost, že se s prožitkem vyrovnají do 15 měsíců od události. Tyto děti pak také vykazují daleko více závažných příznaků psychických poruch.

Žena nese holčičku při povodních, které přinesl hurikán Ike
Žena nese holčičku při povodních, které přinesl hurikán Ike
Foto | simminch / Flickr

Podle La Grecaové je důležité včas vyhodnotit příznaky posttraumatické stresové poruchy a depresí, aby se zjistilo, které děti mohou být nejvíce prožitkem postiženy. Těm je pak potřeba pomoci zpracovat jejich prožitek. A to nejen prožitek ze samotného hurikánu, ale i prožívání jeho následků. Svět dětí se po běsnícím hurikánu často změní k nepoznání.

„Někdy je nutné, aby se děti přestěhovaly z poničené oblasti, případně změní školu. Nebo jejich okolí se stane místem nebezpečným pro dětské hry a děti pak nemají mnoho příležitostí trávit svůj čas se svými kamarády. Děti potřebují, aby jim dospělí pomohli se s těmito věcmi vyrovnat,“ říká La Grecaová. A nejde jen o děti, hurikán může otřást i psychikou dospělých lidí.

Pro potřeby dětí i dospělých Annette La Graceová spolu s kolegy připravila příručku. Rodičům dává do ruky návod na to, jak pomoci svému dítěti vyrovnat se prožitkem hurikánu a jeho následky a vrátit se k všednodennímu životu. Rodiče díky příručce mohou lépe proniknout do světa emocí, strachu a obav svých dětí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist