https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/i-ekologicke-problemy-se-mohou-stat-duvodem-k-migraci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

I ekologické problémy se mohou stát důvodem k migraci

12.9.2001 15:05 | PRAHA (EkoList)
Nejenom válečné konflikty, hlad či politické represe jsou důvodem, proč se neustále zvyšují počty uprchlíků. Jenom žadatelů o azyl je v současném světě více než 22 miliónů. Důvodem k opuštění domova mohou být i ekologické problémy. Osudy lidí, kteří museli odejít ze svých vesnic, osad či měst a stali se nucenými bezdomovci, líčí na svých fotografiích brazilský fotograf Sebastiao Salgado. Výstava jeho snímků v pražské síni Mánes potrvá až do 28. října 2001.
 

Salgado se věnuje problematice migrace systematicky a již mnoho let. Fotografoval uprchlíky všech národností ve všech jugoslávských válkách, afghánské uprchlíky při sovětsko-afghánské válce i při občanské válce mezi armádou vlády generála Masúda a paramilitárními jednotkami Talibanu, ovšem věnuje se také případům environmentální migrace. Tedy případům, kdy jsou lidé nuceni se "dát do pohybu" kvůli zhoršené ekologické situaci či v důsledku ekologické katastrofy.

Povstání indiánů v mexickém Chiapasu kvůli nedostatku zemědělské půdy, povstání brazilského Hnutí bezzemků v Eldorado de Carajas z podobných důvodů či zástupy uprchlíků z oblastí Hondurasu, zničených hurikánem Mitch - to je jen několik případů environmentální migrace, kterou Sebastiao Salgado fotografoval.

"Narodil jsem se na farmě v Brazílii a když mi bylo pět, odstěhovali jsme se na maloměsto. V patnácti jsem odešel do většího města a před 33 lety dokonce do Sao Paula. Později jsem musel z politických důvodů odejít do Francie. Dodnes jsem cizincem, žijícím v cizí zemi," popisuje Salgado, proč fotografuje právě migranty - sám se cítí být jedním z nich.

"Uvedení výstavy v Paříži, Hlesinkách či Barceloně bylo vždy příležitostí k veřejné diskusi na téma globální migrace. Doufejme, že podobnou diskusi výstava vyvolá i u nás," říká Kateřina Březinová z Multikulturního centra (MKC) v Praze. MKC zároveň organizuje v rámci výstavy celou řadu panelových diskusí, filmových projekcí a diskusí u kulatého stolu (podrobný program na adrese www.mkc.cz).


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist