https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/i-simpanzi-maji-policajty-delaji-poradek-v-tlupe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

I šimpanzi mají „policajty“: dělají pořádek v tlupě

14.3.2012 10:07 | CURYCH/PÍSEK (Ecomonitor)
Pozici mediátora, či spíše policisty, nemůže ale zastoupit jen tak někdo
Pozici mediátora, či spíše policisty, nemůže ale zastoupit jen tak někdo
Foto | Radomír Dohnal / Ekolist.cz
Roztržky a hádky prostě k životu v šimpanzí tlupě neodlučitelně patří. Jenže jak ukazuje práce primatologů z univerzity v Curychu, uvnitř opičího společenství panuje rovněž důsledná snaha o včasné urovnání všech konfliktů a nastolení míru. O pořádek a zklidnění horkých hlav se stará jakýsi „policajt“, který se snaží konflikt mezi členy skupiny co nejrychleji ukončit.
 

Šimpanzi žijí v tlupách, přičemž každý jedinec je na zachování skupiny životně závislý. Právě odtud pramení ona mezi zvířaty výjimečná sounáležitost a kolektivní soudržnost. Vzájemná hierarchie členů tlupy sice do značné míry garantuje, co si kdo může dovolit, ale čas od času někdo překročí povolené hranice. Obvykle jako odpověď následuje pranice doprovázená vřeštěním. Jenže ta nemůže trvat moc dlouho: mohlo by dojít ke zranění jednoho z výtržníků nebo prozrazení pozice celé tlupy nějaké šelmě. Aby se tomu v zájmu celé skupiny předešlo, urovná situaci včas šimpanz-mediátor.

Vstup třetí strany do hádky napomáhá rychlému vyřešení sporu. Pozici mediátora, či spíše policisty, nemůže ale zastoupit jen tak někdo. Obvykle se jedná o hierarchicky nadřazené samce či samice, těšící se ve skupině přirozené autoritě. Tam, kde existuje společenství, dochází přirozeně ke konfliktům. Role policisty ale není ve zvířecí říši právě obvyklá. Urovnávač sporů totiž nemá žádný osobní prospěch z toho, že se plete mezi rozhádané rváče, o „klid a mír“ se stará kvůli prospěchu celé tlupy. Dosud bylo toto specifické chování zaznamenáno jen sporadicky, primatologové v Zoo Gossau jej ale měli možnost pozorovat opakovaně.

„Šimpanzi vykazují výrazně pro-sociální chování jako strategii k udržení stability skupiny,“ vysvětluje Claudia Rudolf von Rohr, curyšská primatoložka. „Šimpanzí ‚urovnávač´ však nezasáhne vždy. Čím více je do konfliktu zapojeno účastníků, tím pravděpodobnější je, že mediátor zakročí,“ říká Claudia Rudolf von Rohrová. Ta společně s kolegy zkoumala chování čtyř skupin šimpanzů. Do jedné z nich právě přibyly samice, což narušilo zavedenou hierarchickou strukturu a vedlo ke sporům. Jejich urovnávání proběhlo ale poměrně rychle. „Zájem na rychlé urovnání sporů v blízkém okolí je lidem vlastní, není tedy divu, že se takové chování vyvinulo i u našich nejbližších příbuzných,“ komentuje chování šimpanzů Rohrová.


reklama

 
Další informace |
Článek byl publikován 7. 3. 2012 na serveru ScienceDaily pod názvem „Chimpanzees Have Police Officers, Too“.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist