https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/idnes-docasnym-sefem-parku-sumava-by-mohl-byt-jan-strasky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

iDNES: Dočasným šéfem parku Šumava by mohl být Jan Stráský

11.2.2011 11:53 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Jan Stráský (vlevo) během tiskové konference iniciativy "Zachraňme Šumavu".
Jan Stráský (vlevo) během tiskové konference iniciativy "Zachraňme Šumavu".
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Jan Stráský, předseda Klubu českých turistů, dostane s největší pravděpodobností nabídku stát se dočasným ředitelem šumavského parku. Píše to dnešní vydání deníku Idnes.cz. Bývalý politik byl byl dříve součástí iniciativy Miloše Zemana „Zachraňme Šumavu” a také člen výběrové komise, která pro ministra navrhla tři kandidáty na šéfa Šumavy.
 

"Neberu to jako nabídku, ale jako námět. Že bych ji mohl dostat, je nepochybné," cituje deník Jana Stráského. Zda by nabídku přijal, ale podle Idnes spekulovat nechtěl. "Vzhledem k mému věku a zájmům bych musel rozmýšlet, čeho se vzdát," řekl deníku jedenasedmdesáti letý Stráský.

Výběrová komise, ve které zasedal i Stráský, nabídla ministru životního prostředí Tomáši Chalupovi tři jména: Pavel Kitzberger, Jiří Mánek a Jaroslav Obermajer. Ministr se ale doporučením komise řídit nemusí a podle Idnes se zřejmě rozhodne pro Jana Stráského.

V roce 2009 byl dnešní předseda Klubu českých turistů členem iniciativy organizace Přátelé Miloše Zemana „Zachraňme Šumavu”. Podle ní bezzásahové zóny, ve kterých je šumavský les ponechán, aby se sám vypořádal s kůrovcem, přispívají k devastaci lesa. Podle Miloše Zemana by se proto měl národní park úplně zrušit.

Podle Idnes se ministerstvo včera odmítlo k chystané nabídce vyjadřovat."Nový ředitel bude jmenován v nejbližších dnech, k personálním otázkám se v této chvíli nebude pan ministr vyjadřovat," uvedla mluvčí Ilona Chalupská.

Jan Stráský do roku 1990 pracoval ve Státní bance československé, pak byl místopředsedou vlády, poslancem a posledním premiérem federální vlády ČSFR. Později byl i ministrem dopravy a zdravotnictví. Byl zakládajícím členem ODS, ze které přestoupil v roce 1998 do Unie svobody. Později opustil politiku, od roku 1998 je v důchodu. Od ledna 2001 pracoval jako ředitel. V roce 2006 se stal předsedou Klubu českých turistů.


reklama

 
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist