https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-britsky-vedec-predpovida-konec-civilizace-kvuli-klimatickym-zmenam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Britský vědec předpovídá konec civilizace kvůli klimatickým změnám

23.1.2006 09:41 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Britský vědec James Lovelock přišel před třiceti lety s teorií, že Země je jeden velký organismus, který se chová tak, aby si zachoval život. Ve své nové knize tvrdí, že lidstvo s ničením životního prostředí postoupilo tak daleko, že mechanismus sebezachování Země se obrací proti nám.
 

Podle Lovelocka již svět dosáhl bodu, ze kterého není návratu, a změny klimatu, které nastanou, zničí civilizaci ve smyslu, jak ji známe nyní. Podle něj jsou snahy o zmírnění klimatických změn odsouzeny k neúspěchu, protože je již příliš pozdě. Vědec tvrdí, že svět a lidská společnost budou v krátkosti čelit katastrofě obrovského rozsahu, což si zřejmě málokdo připouští. „Ještě před tím, než skončí toto století, zemřou miliardy z nás a naživu zůstane jen málo lidí, kteří budou udržovat lidský rod při životě v oblasti Arktidy, kde zůstane klima přijatelné,“ píše Lovelock ve své nejnovější knize.

James Lovelock se proslavil před třiceti lety, kdy publikoval svoji teorii, která pojímá Zemi jako jeden velký nadorganismus. Ten si sám reguluje chemické složení atmosféry tak, aby byl vhodným místem pro život. Tato teorie dostala jméno Gaia po řecké bohyni Země. Myšlenka nejdříve nevzbudila přílišný zájem ve vědecké obci, ale stala se důležitou teorií pro vznikající hnutí New Age a pozdější ekologická hnutí. Následně Lovelockovu teorii přijali i vědci. Teorie planetární kontroly Země vychází z poznání, že živé organizmy jsou závislé na svém životním prostředí a toto prostředí je vytvářeno regulací teploty, chemickým složením atmosféry a stupněm slanosti moře.

Podle britského vědce se v nedaleké budoucnosti dočkáme poškození termoregulačního systému Země způsobeného lidskou činností - tedy vypouštěním obrovského objemu skleníkových plynů z průmyslu a dopravy. Navíc prý samotný systém sebeřízení planety přispívá k tomu, že není možné efektivně postupovat proti celosvětovému oteplování. James Lovelock tvrdí, že prostředí naší planety obsahuje nekonečné množství mechanismů zpětné vazby, které v minulosti umožnily udržet Zemi mnohem chladnější, než by mohla být. Kvůli poškození systému lidskou činností však všechny tyto systémy začnou pracovat proti klimatu a navíc nebudou lineární, ale skokové. „Kdybyste na Marsu zdvojnásobili koncentraci CO2, můžete poměrně přesně předpovědět, jak vzroste teplota,“ řekl vědec v rozhovoru pro Independent. „Jenže na Zemi to předpovídat nemůžete, protože biota (živá příroda) reaguje. Jak se začne teplota zvyšovat, vše se pomalu začíná měnit a v jednom okamžiku dojde náhle k větším změnám.“ Podle něj je problém v tom, že dopady nejrůznější lidské činnosti, např. vypouštění oxidu uhličitého, záborů půdy, intenzivního zemědělství nebo ničení lesních porostů, povedou k náhlým vzestupům teploty.

James Lovelock říká, že klimatické změny by mohlo odvrátit masivní využití jaderné energie, která neprodukuje žádné emise oxidu uhličitého.

Podle článku Michaela McCarthy Independent Online 16. 01. 2006


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist