https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-slapanim-spori-hoste-kodanskeho-hotelu-prirodu-i-kapsu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Šlapáním spoří hosté kodaňského hotelu přírodu i kapsu

20.7.2010 09:51 | PRAHA/KODAŇ (Ecomonitor)
Chránit životní prostředí, ušetřit peníze a ještě si vylepšit fyzičku – vše v jednom nabízí kodaňský hotel. Zdejší hosté mohou na zdejších rotopedech našlapat dost energie, aby dostali například večeři zdarma, píše na serveru The Independent agentura AFP.
 

Rüediger Späetel z Mnichova je jedním z hostů hotelu Copenhagen Crowne Plaza, který se nechal zlákat a svým šlapáním vyrábí elektrickou energii. Ta se ukládá v bateriích a následně se využívá v hotelové síti. „Můžu takhle snížit svoji uhlíkovou stopu zdravým způsobem,“ řekl agentuře AFP. Ke sportovnímu výkonu ho prý zlákala zvědavost. Když viděl rotopedy umístěné v hotelové hale, nemohl prostě odolat.

Vedle dobrého pocitu dostane německý obchodník za výrobu deseti watthodin elektřiny, což prý průměrně zabere od osmi do dvanácti minut, poukaz na 27 euro do hotelového restaurantu. Za něj dostane jídlo připravené ze surovin z místních trhů. Od dubna si oběd či večeři zdarma vyšlapalo zhruba 200 hostů, řekl AFP Frederikke Toemmergaard, šéf komunikace hotelu.

Hotel, který byl otevřen těsně před loňskou klimatickou konferencí OSN, vyrábí elektřinu i prostřednictvím 1 500 solárních panelů, které produkují 170 000 kilowatthodin elektrické energie. Téměř devadesát metrů vysoká budova hotelu využívá k vytápění geotermální vrt, čímž prý ušetří až 90 % z účtů za energie.

Hosté mají na pokojích k dispozici nejen spořivé zářivky a úsporné vodovodní baterie, ale také například šampón nebo zubní pastu balenou v biodegradabilním plastu. Tapety, koberce a dokonce i nohy od nábytku jsou z recyklovaných materiálů, zbytky z kuchyně se využívají v lokální bioplynové stanici, píše AFP.

Cena za ubytování se pohybuje od zhruba sto až po čtyři sta padesát euro za noc.

Vybudovat "ubytovací eko-ráj" prý nebylo zdaleka jednoduché, zejména přesvědčit o tomto rozhodnutí mezinárodní řetězec, který hotel vlastní. Šetrný hotel prý dostal zelenou, zejména díky tomu, že Kodaň se sama považuje město eko-řešení a chce se v roce 2025 stát prvním uhlíkově neutrálním městem na světě.

Stavba hotelu přišla na 125 milionů euro a je prý zhruba o pět procent dražší na provoz než běžné hotely. Podle majitelů se by se měly investice během pěti či šesti let vrátit, což ukazuje, jak se investice do životního prostředí vyplácejí.

Podle článku agentury AFP "Guests pedal to a cheaper stay at Copenhagen eco-hotel" zveřejněného na serveru The Independent 17. 07. 2010.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist