https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/indie-ratifikovala-jako-62-stat-lonskou-dohodu-o-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Indie ratifikovala jako 62. stát loňskou dohodu o klimatu

2.10.2016 17:23 | DILLÍ (ČTK)
Dohoda vstoupí v platnost, jakmile ji stvrdí nejméně 55 zemí, které produkují 55 procent emisí skleníkových plynů. S Indií nyní ratifikovaní zastupují 52 procent světových škodlivých emisí
Dohoda vstoupí v platnost, jakmile ji stvrdí nejméně 55 zemí, které produkují 55 procent emisí skleníkových plynů. S Indií nyní ratifikovaní zastupují 52 procent světových škodlivých emisí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Indie v neděli ratifikovala jako 62. stát mezinárodní dohodu o klimatu, sjednanou loni v Paříži. Její zástupci při OSN předali ratifikační dokumentaci zástupcům OSN v New Yorku. Oznámil to indický ministr životního prostředí Anil Mádhav Dave.
 

Indie je po USA a Číně třetím největším producentem skleníkových plynů. USA a Čína se k pařížské dohodě připojily v září.

Dohoda vstoupí v platnost, jakmile ji stvrdí nejméně 55 zemí, které produkují 55 procent emisí skleníkových plynů, považovaných za strůjce oteplování. Indie produkuje z celosvětového množství 4,5 procenta těchto plynů, na dosud podepsaných 61 států připadá 47,8 procenta. S Indií nyní ratifikovaní zastupují 52 procent světových škodlivých emisí.

Podepsanou dokumentaci předal v New Yorku vedoucímu oddělení smluv OSN stálý indický zástupce při OSN Said Akbaruddin. Ministr životního prostředí Mádhav Dave v sobotu řekl novinářům, že se vláda pro ratifikaci rozhodla po dlouhých úvahách a že tím chce "světu dát najevo, že se Indie stává velmocí".

Datum ratifikace indická vláda stanovila záměrně na výročí narození Mahátmy Gándhího. Právě tento den je vyhlášen mezinárodním Dnem bez násilí.

Pařížskou dohodu přijalo loni v prosinci v Paříži 185 zemí. Stanovuje, že jak bohaté, tak chudé státy se mají připojit k opatřením, která omezí oteplování. Podle textu má být oteplování udrženo pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím. V roce 2020 pařížský dokument nahradí Kjótský protokol z roku 1997.

Indie s více než miliardou obyvatel a rychle rostoucí ekonomikou se zavázala, že do roku 2030 bude nejméně 50 procent elektřiny vyrábět z nefosilních zdrojů.

Jak připomenula agentura AFP, Indie vyrábí navzdory svým plánům zatím 60 procent elektřiny v uhelných elektrárnách. Napříště chce vsadit na obnovitelné zdroje, hlavně na solární energii.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist