https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inpeg-chce-zablokovat-kongresove-centrum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

INPEG chce zablokovat kongresové centrum

20.9.2000 16:30 | PRAHA (EkoList)
Blokádou kongresového centra by měla v úterý 26.září vyvrcholit protestní akce kritiků existence Světové banky (SB) a Měnového fondu (MMF). Iniciativa proti ekonomické globalizaci (INPEG) chce tak zabránit odchodu účastníků zasedání SB a MMF z Kongresového centra.
 

"Chceme udržet bankéře uvnitř do té doby, než se dohodnou na zrušení obou institucí," popsala cíl akce na dnešní tiskové konferenci tisková mluvčí INPEGu, Alice Dvorská. Zároveň však zpochybnila, že by demonstranti dosáhli splnění svého požadavku a zdůraznila, že blokáda bude mít spíše symbolický význam.

Protesty začnou již v úterý dopoledne kulturním happeningem na náměstí Míru. "Tam by měli přijít především ti, kdo se obávají střetu s policií - rodiny s dětmi nebo méně pohybliví lidé," uvedla Dvorská. Na demonstraci by měly hrát divadla a hudebníci, dokonce jsou plánovány i výtvarné akce.

Následný průvod Prahou na Tylovo náměstí a odtud po menších skupinkách ke Kongresovému centru úřady podle Dvorské zakázaly, z důvodu dopravních komplikací. "Přestože je průvod zakázán, jsme přesvědčeni, že na vyjádření protestu máme ústavní právo," zdůraznila Dvorská. Obavy z možného násilí vedou INPEG k organizaci vlastní speciálně označené pořadatelské služby. O odvolání proti zákazu průvodů by měl zítra od 10 hodin jednat Obvodní soud pro Prahu 1.

Někteří odpůrci politiky SB a MMF již dříve upozornili, že se budou snažit, na rozdíl od plánů INPEGu, zablokovat účastníky zasedání již v hotelech nebo cestou ke Kongresovému centru. Speciální skupinky iniciativy INPEG se budou paradoxně snažit bránit činnosti těchto aktivistů.

Během "Globálního dne akcí", jak se úterní akce jmenuje, proběhne podle Dvorské několik desítek dalších akcí odpůrců globalizace po celém světě.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist