https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inpeg-k-nasilnostem-doslo-kvuli-jednani-policie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

INPEG: K násilnostem došlo kvůli jednání policie

27.9.2000 17:16 | PRAHA (EkoList)
Představitelé Iniciativy proti globalizaci (INPEG), která byla pořadatelem včerejších protestních akcí, vyjádřili na dnešní tiskové konferenci politování nad násilnostmi, ke kterým včera došlo, ale zároveň upozornili, že k násilnostem vůbec nemuselo dojít, pokud by prý policie reagovala včas.
 

I po včerejších pouličních bitkách a rozbíjení výloh na Václavském náměstí si INPEG stále stojí za tím, že násilné činy byly pouze projevy jednotlivců, se kterými údajně nemá INPEG nic společného. Naopak, jak uvedli na dnešní tiskové konferenci organizátoři, oni sami se snažili demonstranty přimět k jiným formám protestu a jak zdůraznili, většina se jich opravdu chovala nenásilně. Jako brutální hodnotí ale zásah policie.

"Policie nezasáhla proti těm, kteří tam opravdu něco rozbíjeli, ale použila plošné zatlačování a zatýkání", řekl mluvčí INPEGu Vlastimil Dubský. Jak dále uvedl, policie věděla, že demonstranti jdou na Václavské náměstí, přesto nezajistila ochranu McDonalds a dalších objektů, čímž se prý snažila demonstranty "schválně vyprovokovat k ničení, aby pak policisté mohli brutálně zasáhnout a být všemi obdivováni".

Podle INPEGu bylo zadrženo 422 lidí, z toho 150 cizinců. Většina z nich byla odvezena do Plzně. INPEG očekává, že budou "propuštěni během dneška, neboť jsou nevinní", přesto za jejich propuštění plánuje tzv. demonstrace solidarity na jejichž průběhu se zatím organizátoři nedohodli. "Vše záleží na tom, jestli se policie bude chtít bít", řekl Dubský.


reklama

 
Markéta Kutilová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist