https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspekce-ulozila-spolecnosti-jip-industries-pokutu-100-000-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspekce uložila společnosti JIP Industries pokutu 100 000 korun

11.5.2016 10:55 | HOLEŠOV (ČTK)
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila pokutu 100 000 korun firmě JIP Industries, která ve svých dvou sběrnách kovů v Holešově a ve Zlíně nedodržovala zákon o odpadech. Protože šlo o opakované pochybení v obou provozovnách, podali inspektoři zároveň podnět Krajskému úřadu Zlínského kraje k odejmutí souhlasu k provozování těchto sběren, řekla ČTK Jana Jandová z ČIŽP.
 

Porušení zákona bylo podle ní zjištěno při celostátní kontrolní akci loni. "Ve sběrně v Holešově jsme přišli na to, že provozovatel odpady netřídil. Navíc měl část odpadů na volném nezabezpečeném terénu. Šlo například o komunální odpad, plechovky od barev, obaly od montážních pěn, pneumatiky či demoliční odpady," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Brně Jindřich Mikeš.

Ve druhé sběrně ve Zlíně inspektoři podle něj zjistili, že provozovatel vykoupil od fyzické osoby odpad, který od ní nesmí vykupovat. "Jednalo se o víko od kanálu a kanalizační vpust. V obou provozovnách navíc chyběly některé údaje v evidenci vykupovaných odpadů," doplnil Mikeš.

Firma JIP Industries se proti pokutě uložené ČIŽP odvolala, ministerstvo životního prostředí ji však potvrdilo. "Jedná se už o druhé porušení zákona o odpadech v obou provozovnách, proto jsme podali na krajský úřad podnět k odejmutí souhlasu k provozování uvedených sběren," dodal Mikeš.

JIP Industries má podle obchodního resjtříku sídlo v Praze, jako majitel je ale uveden sedmačtyřicetiletý Jiří Plšek z Fryštáku na Zlínsku. Poslední na webu www.justice.cz umístěná účetní uzávěrka společnosti je z roku 2007. Tehdy JIP Industries vykázala výkony za necelých 24 milionů korun a zisk zhruba 772 000 korun. Kromě nakládání s odpady má jako předmět podnikání uvedeno například i provádění staveb a výrobu i hutní zpracování oceli a železa.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist