https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspekce-znecisteni-reky-bystrice-je-prirodni-a-souvisi-s-desti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspekce: Znečištění řeky Bystřice je přírodní a souvisí s dešti

4.10.2017 11:10 | OLOMOUC (ČTK)
Znečištění vody v řece Bystřici, kvůli němuž je asi 1500 obyvatel Domašova nad Bystřicí a tří okolních obcí už skoro dva týdny odkázáno na náhradní zásobování pitnou vodou, je přírodního původu a souvisí s vydatnými dešti. Informovala o tom Jana Jandová z tiskového oddělení České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Kvalita vody v řece Bystřici se postupně zlepšuje, termín ukončení náhradního zásobování zatím ale podle Moravské vodárenské nelze odhadnout.
 

ČIŽP se o kvalitu vody v řece Bystřici podle Jandové začala zajímat poté, co ji o to požádala bruntálská radnice. Voda v říčním toku i u prameniště v lesích nedaleko Dětřichova nad Bystřicí měla totiž hnědý nádech. Inspektoři proto minulý týden odebrali tři vzorky z různých částí vodního toku Bystřice. "Nebylo zjištěno, že by znečištění pocházelo od nějakého konkrétního znečišťovatele. Bylo výsledkem přírodních procesů. V důsledku dlouhodobých srážek docházelo k nasycení půdy vodou a následnému odtoku vod s hnědým zbarvením dále po proudu," uvedla Jandová.

Ve všech odebraných vzorcích vody z řeky Bystřice byl podle Jandové zjištěn vyšší obsah takzvaných huminových látek, což jsou organické látky přítomné téměř ve všech přírodních vodách. "Jejich obsah ve vodě závisí na jejich koncentraci v půdě a na době styku s vodou," řekla Jandová.

Moravská vodárenská přerušila dodávku pitné vody do obcí Domašov nad Bystřicí, Jívová, Horní Loděnice a Hraničné Petrovice v pátek 22. září, protože znečištěnou vodu z Bystřice zatím není možné upravit na parametry pitné vody. Společnost obyvatele Domašova nad Bystřicí a okolí upozornila, aby vodu z vodovodu nepoužívali k pití, vaření ani oplachování nádobí.

Podle mluvčí Moravské vodárenské Markéty Bártové se kvalita vody v Bystřici už zlepšuje. "Nicméně čekáme na výsledky rozboru dalších odebraných vzorků, takže pokračujeme v náhradním zásobování pitnou vodou," uvedla Bártová. Dodala, že náhradní zásobování Moravská vodárenská ukončí poté, co vzorky budou odpovídat vyhlášce stanovující parametry pitné vody.

Moravská vodárenská na Olomoucku, Prostějovsku a Zlínsku zásobuje pitnou vodou více než 400.000 obyvatel. Společnost s 460 zaměstnanci provozuje pronajatou vodohospodářskou infrastrukturu na Prostějovsku, Olomoucku a Zlínsku, provozuje také 31 úpraven vody, 158 vodojemů, 25 čistíren odpadních vod a zajišťuje servis pro 2093 kilometrů vodovodních a 1198 kilometrů odpadních sítí. Moravská vodárenská je členem skupiny Veolia Voda.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist