https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspektori-dali-pokutu-firme-za-kaceni-lesa-na-ustecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspektoři dali pokutu firmě za kácení lesa na Ústecku

7.10.2016 16:09 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) dala pokutu ve výši 234 000 korun firmě LAGRON za kácení lesa nad rámec povolení a poškození dalších stromů u obce Stebno na Ústecko. ČTK o tom informovala Jana Jandová z inspekce. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.
 

Společnost sice měla povoleno u Stebna kácet, ale na přesně vymezeném prostoru. "Při povoleném kácení však vytěžila i místa, na kterých měly stromy zůstat. Vznikla na dvou místech souvislá holina o velikosti 1,5 hektaru," uvedla Jandová. Podnik tím porušil lesní zákon, holina totiž nesmí být větší než jeden hektar. "Pokud je to víc, okolní lesní porosty jsou pak více ohroženy například větrem nebo vodní erozí lesní půdy," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem Jaroslav Vacek.

Druhým pochybením firmy LAGRON podle inspektorů bylo, že při svozu vykáceného dřeva odřela kmeny další zhruba šedesáti rostoucích stromů. Poškozené dřeviny zůstaly neošetřeny. "Tím se zvyšuje riziko přenosu houbových chorob," vysvětlil Vacek. Třetím prohřeškem bylo, že na části vytěženého pozemku neprovedl podnik v zákonné lhůtě nové zalesnění.

Za všechna pochybení inspekce firmě uložila souhrnnou pokutu. Případ byl podle Vacka složitý v tom, že inspektoři museli rozkrýt, kdo za nezákonné jednání nese odpovědnost. "Společnost LAGRON totiž měla les pronajatý a tvrdila, že ona odpovědna není. Ze smluv mezi vlastníkem lesa a firmou ale jednoznačně vyplynulo, že na ní přešly veškeré závazky vlastníka lesa," doplnil Vacek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist