https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/instalovany-vykon-vetrnych-elektraren-v-nemecku-loni-pokracoval-v-rustu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Instalovaný výkon větrných elektráren v Německu loni pokračoval v růstu

27.1.2016 16:55 | FRANKFURT (ČTK)
Výkon větrných elektráren je totiž kvůli přírodním podmínkám ročně využit v průměru z jedné čtvrtiny až jedné třetiny
Výkon větrných elektráren je totiž kvůli přírodním podmínkám ročně využit v průměru z jedné čtvrtiny až jedné třetiny
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nově instalovaná výkon větrných elektráren v pevninské části Německa loni dosáhl 3536 megawattů (MW). Zaostal tak za rekordem z roku 2014, kdy činil 4386 MW, je však druhý nejvyšší v historii. Ve společné zprávě to oznámily strojírenský svaz VDMA a svaz větrné energie BWE.
 

Dlouhodobým cílem německé vlády je zvyšovat kapacitu výroby elektřiny z větru o 2500 MW ročně. Výstavba nových větrných elektráren je součástí plánu, který předpokládá, že Německo přejde od produkce energie z jádra a fosilních paliv k produkci z obnovitelných zdrojů.

Celkový instalovaný výkon větrných elektráren se loni zvýšil o 9,3 procenta na 41 652 MW. Celkem větrné elektrárny loni vyrobily 78 terawatthodin (TWh) elektrické energie, což stačí pro zhruba 20 milionů domácností. Zároveň je to objem, který pokrývá 12 procent celkové spotřeby elektřiny v Německu.

Tyto výsledky se ale každým rokem mohou výrazně měnit. Výkon větrných elektráren je totiž kvůli přírodním podmínkám ročně využit v průměru z jedné čtvrtiny až jedné třetiny. Konvenční tepelné elektrárny mohou vyrábět elektřinu bez přerušení.

Údaje nezahrnují větrné elektrárny na moři. Nově instalovaný výkon těchto větrných elektráren loni dosáhl 2282 MW, celková kapacita tak na konci loňského roku činila 3300 MW, uvedla agentura Reuters. Výstavba větrných elektráren na moři je pomalejší, neboť je technicky složitější a nákladnější.

Větrné elektrárny na moři loni vyrobily osm TWh elektřiny, což odpovídá spotřebě dvou milionů domácností. Na celkové produkci elektřiny v Německu však měly podíl jen 1,4 procenta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist