https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/investor-chce-v-lednici-sportovni-areal-obyvatele-protestuji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Investor chce v Lednici sportovní areál, obyvatelé protestují

25.1.2017 10:00 | LEDNICE (ČTK)
Lednice se zámkem je součástí Lednicko-valtického areálu, který je přes 20 let zapsaný do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
Lednice se zámkem je součástí Lednicko-valtického areálu, který je přes 20 let zapsaný do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
Obyvatelé Lednice na Břeclavsku sepsali petici proti záměru soukromého investora vybudovat na okraji obce sportovní areál pro fotbalgolf. Hřiště ohrozí živočichy a přírodu chráněnou organizací UNESCO a zvýší už tak přetíženou dopravu, řekl za obyvatele David Mahovský.
 

Lidé chtějí po radnici, aby projektu zabránila. Podle starosty Libora Kabáta (nez.) k tomu ale nemá pravomoci, protože je to investorův soukromý pozemek. Starosta navíc záměr nevidí jako problematický, s lidmi ale bude jednat.

Několik desítek jich přišlo vyjádřit svůj negativní postoj k na dnešní zasedání lednického zastupitelstva. Od vedení radnice se dozvěděli, že se jim bude snažit vyjít vstříc a že konečné rozhodnutí zatím nepadlo. Zaznělo také to, že pokud se v budoucnu objeví podobný záměr, lidé z nejbližšího okolí se to zavčas dozví. V případě areálu pro fotbalgolf informace chyběly, zdůraznil Mahovský.

Fotbalgolf spočívá v dopravení fotbalového míče na co nejméně dotyků do jamky. Areál má být v místě Dolních luk. "Jsou tam chránění živočichové jako třeba kudlanka nábožná nebo ledňáček říční. Místo využívají i dudci, volavky, čápi a další živočichové," uvedl Mahovský. Podle něj je lokalita odpočinkovým místem pro obyvatele Lednice i turisty. Petice za zachování místa v současné podobě má přes 600 podpisů.

Starosta bere petici na vědomí a s lidmi bude jednat. "Lidé ale chtějí, abychom to zakázali. Zastupitelstvo a orgány obce přitom projekt zakázat nemohou. Pozemky nejsou města, ale soukromého investora," upozornil Kabát.

Podle něj je navíc sportovní areál pouze záměrem. "Nebylo k němu žádné správní řízení, u kterého bychom se mohli vyjádřit jako účastník řízení. Jakmile bude mít investor projekt, rozhodovat bude stavební úřad obce s rozšířenou působností, což je Břeclav," řekl Kabát.

Jemu samotnému se nejeví sportovní areál jako problematický. "Investor se dotazoval u obce stejně jako u jiných organizací na postoj k záměru, aby se vyhnul případným problémům. My jsme neměli námitek s ohledem na to, že není potřebná žádná stavba, jen posekat trávník a vybudovat jamky," doplnil Kabát. Podle něj pro takový projekt není nutná ani změna územního plánu, který vede území jako louky. Změnu by krom zastupitelstva musel posoudit břeclavský úřad na základě toho, co mu investor předloží.

Lidé se podle Mahovského bojí, že v místě vznikne i golfové hřiště nebo odstavné parkoviště. "Dopravní situace v Lednici je přitom kvůli náporu turistů od dubna do října tragická a infrastruktura nápor nezvládá," řekl Mahovský. Starosta řekl, že u případných staveb by břeclavský úřad musel zhodnotit možné negativní dopady, než by vůbec přišly v úvahu.

Názor lidí sdílí hejtman Bohumil Šimek (ANO). "Připadá mi zvláštní, aby na loukách, které patří pod UNESCO a Natura 2000 a kde žije celá řada ohrožených druhů, vyrostlo hřiště. Ale podnikatelské záměry jsou různé. Lednice má nádherný zámek, dobré víno, jezdí sem turisté, milovníci historie i cyklisté. Je to ideální kombinace nádherné přírody a historie. Něco jako areál pro fotbalgolf mi nedává smysl," uvedl Šimek. Podle něj však projekt budou muset posoudit patřičné úřady a prověřit, jak moc by mohl ovlivnil danou lokalitu.

Lednice se zámkem je součástí Lednicko-valtického areálu, který je přes 20 let zapsaný do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
hor tmd
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist