https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italie-letos-zostruje-boj-proti-plastum-sacky-jen-recyklovatelne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Itálie letos zostřuje boj proti plastům, sáčky mohou být jen recyklovatelné

3.1.2018 10:46 | PRAHA (ČTK)
Itálie letos přitvrzuje boj proti plastům. Od začátku roku mohou být v obchodech používány výhradně recyklovatelné plastové sáčky na ovoce zeleninu, maso a ryby. Ilustrační snímek.
Itálie letos přitvrzuje boj proti plastům. Od začátku roku mohou být v obchodech používány výhradně recyklovatelné plastové sáčky na ovoce zeleninu, maso a ryby. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | nineyoii / Flickr
Itálie letos přitvrzuje boj proti plastům. Od začátku roku mohou být v obchodech používány výhradně recyklovatelné plastové sáčky na ovoce zeleninu, maso a ryby. Za to musejí zákazníci platit v supermarketech jeden až tři eurocenty (25 až 75 haléřů), napsala agentura APA.
 

Toto opatření uvítalo sdružení na ochranu životního prostředí Legambiente. "Itálie pokračuje v cestě nastoupené v roce 2011, kdy byl zaveden zákaz plastových sáčků. I když příslušný zákon není zcela respektován, kleslo od té doby používání těchto sáčků v Itálii o 55 procent," uvedl generální ředitel sdružení Stefano Ciafani.

Z jiného úhlu se na situaci dívá sdružení spotřebitelů Condacons, podle kterého jde v podstatě o další daň pro Italy. "Místo dalšího daňového zatížení spotřebitelů by náklady za 'zelené' sáčky měly převzít průmysl a supermarkety," uvedl Condacons v prohlášení.

APA s odvoláním na údaje Úřadu na ochranu životního prostředí uvedla, že ročně se v Evropě použije na 100 miliard plastikových sáčků. Sdružení Legambiente kritizuje, že nemalá část z nich skončí v moři nebo na pobřežích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist