https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italove-tvrdi-ze-v-seattlu-nebyli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Italové tvrdí, že v Seattlu nebyli

25.9.2000 17:50 | PRAHA (EkoList)
Občanské právní hlídky (OPH) žádají policii o přezkoumání důvodů zařazení čtyř Italů na seznam nežádoucích osob. Jak EkoList informoval už včera, policie uvedla, že jména čtyř zástupců organizace YA BASTA! se na seznam dostala, kvůli jejich účasti při protestech v Seattlu. "Italští aktivisté však tvrdí, že minulý rok v Seattlu při demonstracích nebyli," říká Martin Škop z tiskového oddělení OPH. "Žádáme proto Policii ČR o oznámení důvodů zařazení Italů na seznam nežádoucích osob a o následné přezkoumání jejich oprávněnosti," dodává Škop.
 

Seznamy nežádoucích osob vycházejí z cizineckého zákona a podle slov tiskové mluvčí ministra vnitra Gabriely Bártíkové vznikly na základě vyžádaných informací od zahraničních bezpečnostních složek. Důvodem zařazení na takový seznam je podle Bártíkové spáchání trestného činu, či přestupku, popřípadě jinak společensky nebezpečné chování. Bohužel ani ona ani tisková mluvčí Policie Ivana Zelenáková nevědí, co přesně vedlo k zařazení do seznamů, které poskytly zahraniční partneři ministerstva vnitra. Se zjišťováním takových informací si policie starosti nedělá: "Nic takového dělat nebudeme," říká Zelenáková.

Jistotu policie o korektnosti údajů získaných ze zahraničí OPH zpochybňují připomenutím nezvládnuté organizace při protestech v Seattlu: "Policie tehdy zasahovala plošně i proti nenásilným protestantům. Dovedu si tedy představit, že se tak dostali do policejních seznamů problematických osob i lidé, kteří nic neudělali," říká Marek Veselý, tiskový mluvčí OPH.

OPH ve své tiskové zprávě zároveň upozorňuje na vágní formulaci zákona, na základě kterého policie vyhlásila italské aktivisty za nežádoucí. "Zákon totiž cizince zbavuje práva na spravedlivý proces, které je zaručené Listinou základních práv a svobod," vysvětluje Veselý.

O vysvětlení důvodů, které vedly k zastavením Italů na hranicích, žádá v otevřeném dopise ministru vnitra Stanislavu Grossovi také Humanistická aliance.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist