https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jablonecka-bizuterie-pomaha-bojovat-s-ruskymi-lesnimi-pozary
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřJablonecká bižuterie pomáhá bojovat s ruskými lesními požáry

9.4.2011 06:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ruský šperk z jablonecké bižuterie. Část výtěžku z jeho prodeje putuje do Fondu na obnovu ruských lesů.
Ruský šperk z jablonecké bižuterie. Část výtěžku z jeho prodeje putuje do Fondu na obnovu ruských lesů.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Loni v létě byly rozsáhlé oblasti Ruska zachváceny katastrofálními lesními požáry. Země se s jejich následky dodnes plně nevyrovnala a mnozí se děsí, že by se podobná situace mohla opakovat i letos. Snaží se proto lesy proti požárům co nejvíc pročistit. Získávat prostředky jim přitom pomáhá i nečekaný spojenec – jablonecká bižuterie.
 

Požáry loni na konci července vypukly zejména v západním Rusku, konkrétně například v moskevské, voroněžské a nižněnovgorodské oblasti. Kromě rozsáhlých ploch lesa jim padly za oběť i desítky lidí, oheň spálil celé vesnice, tisíce lidí zůstaly bez domovů a dým zahalil velká města včetně Moskvy.

Už během požárů se ukázal obrovský význam dobrovolníků, kteří bránili požárům v dalším postupu a pomáhali ostatním obyvatelům. Státní i regionální aparát byl kritizován za nedostatečnou reakci a mnohá místa byla zachráněna jen díky dobrovolným iniciativám. „Do bojů proti požárům se zapojilo obrovské množství lidí, třeba i mé kamarádky, které jinak ručně vyrábějí šperky,“ řekla Ekolistu Olga Zacharovová, která na moskevské Lomonosovově univerzitě přednáší novinařinu zaměřenou na životní prostředí. Podobně stát kvůli nedostatku financí selhává i při pročištování lesů, které má případným dalším požárům zabránit.

Mnozí lidé v Rusku si tak při požárech zřetelněji uvědomili, že co neučiní sami, nikdo jiný za ně neudělá. Když požáry skončily, došlo jim, že budou potřebovat pohotovostní fond, z něhož budou moct čerpat peníze nutné na obnovu lesů – třeba na benzín do motorových pil. V lesích totiž zůstává obrovské množství suchých, starých nebo ohořelých zbytků, které je potřeba odstranit, jinak můžou zase snadno vzplanout. Stejně tak je potřeba udržovat v lesích funkční protipožární pásy.

Olga Zacharovová se spřátelenými organizacemi proto založila Fond na obnovu ruských lesů. Její přítelkyně umělkyně vyrábějí šperky, které jsou pak ke koupi mimo jiné prostřednictvím internetu. Z jejich prodeje jde přibližně čtvrtina do fondu na ochranu ruských lesů. „Jde o skutečně kvalitní, ručně dělané věci, žádné šmejdy,“ dušuje se Olga Zacharovová. (Autor článku viděl na vlastní oči šperky dva – připadaly mu nejen pěkné, ale i bytelné).

Zajímavé přitom je, že důležitým materiálem pro výrobu těchto šperků je česká bižuterie. „Ano, Jablonec je pro nás klíčovým dodavatelem,“ směje se Olga Zacharovová. A kolik peněz zatím vybrali? „Není to moc, myslím, že by to v přepočtu ještě nebylo ani tisíc dolarů. Ale víte, na ruské poměry je to úplně nová zkušenost, podobné občanské iniciativy u nás nemají moc tradici. Celkově jsme spíš optimističtí‚“ dodává Olga Zacharovová a doufá, že se jí a jejím souputníkům podaří před požáry ochránit co nejrozsáhlejší oblasti.


reklama

 
Další informace |

Video se záběry ruských požárů v létě 2010:

Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist