https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-a-proc-kvetou-lilie-matematici-na-harvardu-to-spocitali
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřJak a proč kvetou lilie? Matematici na Harvardu to spočítali

23.3.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Lilie skrývají mnohá tajemství - ilustrační foto.
Lilie skrývají mnohá tajemství - ilustrační foto.
Co přesně pohání vpřed unikátní a zdánlivě dobře známý proces kvetení lilie? Harvardští matematici se nyní pokusili aplikovat své postupy na popis otevírání květu těchto květin. Zjistili překvapivý fakt: hlavní roli v tom hraje růst okrajových částí okvětních lístků, a ne tedy, jak se předpokládalo, růst partií uprostřed lístků.
 

„Rozdílné rychlosti růstu v různých částech okvětních lístků vedou k proměnám tvarů a tedy kvetení,“ uvedl šéf vědeckého týmu L. Mahadevan. „Pozoruhodné na tom všem je, že tak opěvovaný fenomén – kvetení nádherné květiny – bylo z této kvantitativní perspektivy studováno jen velmi málo.“

Původní teorie předpokládaly, že právě již zmíněný růst centrálních částí okvětních lístků je oním zdrojem energie, který vytváří napětí v nakvétajícím květu a nakonec vede k jeho „skokovému“ otevření.

Vědci se to rozhodli prozkoumat a v první fázi se snažili získat co nejpřesnější údaje o procesu kvetení: ty získali mimo jiné filmováním, kdy květy snímali v krátkých intervalech po dobu až čtyř dní a byli tak schopni velmi přesně vše popsat.

Film i matematika

Poté na získané informace uplatnili matematické postupy a vytvořili počítačový model a animaci, z níž je vidět, jak rozdílné rychlosti narůstání hmoty okvětního lístku působí formování tvaru květu a a jeho proměnu.

„Svým způsobem se jedná o podobný proces, jaký utváří tvar listu, jen s tím rozdílem, že okvětní lísky mají nakonec zakřivený tvar,“ uvedl Mahadevan. To je z hlediska vědy poměrně zajímavý postřeh – a ještě zajímavější ho činí pozoruhodný detail. Slavný německý básník Johann Wolfgang Goethe ve svém spise botanickém spise Metamorfóza rostlin již v roce 1790 psal, že listy a okvětní lísky mají možné stejný původ a že jejich proměny v čase jsou v mnohém identické.

„Odpovídat na otázku, jak přesně lilie kvetou, je jedním z malých úkolů vycházejících z inspirace i fascinace přírodním světem kolem nás,“ uvedl Mahadevan. Dodává však, že tyto výsledky mohou mít užití i ve zcela jiných oborech: například v práci s moderními technologickými postupy, které při projektování senzorů využívají principy „okoukané“ od pohybů okvětních lístků.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist