https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-polaci-vydelavaji-na-smogu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak Poláci vydělávají na smogu

16.2.2018 07:22 (ČTK)
Od extrémní vlny smogu v roce 2017 na problém, v jehož důsledku podle Piotra Siergieje ze svazu Polski Alarm Smogowy ročně předčasně zemřou tisíce Poláků, upozorňují ochránci životního prostředí a média. Polsko je v rámci EU nesporným premiantem především ve vypouštění rakovinotvorných látek. / Ilustrační foto
Od extrémní vlny smogu v roce 2017 na problém, v jehož důsledku podle Piotra Siergieje ze svazu Polski Alarm Smogowy ročně předčasně zemřou tisíce Poláků, upozorňují ochránci životního prostředí a média. Polsko je v rámci EU nesporným premiantem především ve vypouštění rakovinotvorných látek. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čím dál více Poláků si uvědomuje, jak je polské ovzduší znečištěné. Obchod s výrobky proti smogu kvete. Prodejci nabízejí různobarevné roušky a ochranné kosmetické prostředky, píše agentura DPA.
 

Magda rozkládá na pultu svého varšavského obchodu protismogové roušky všech barev a střihů. Větší rouška je křiklavě žlutá, menší modrá se vzorem růžových květů. "Na běžné nošení nebo na sport?" ptá se a nabízí katalog polského výrobce: "To je nejnovější kolekce."

O prostředku na ochranu dýchacích cest se v Polsku kvůli vážným problémům se smogem mezitím začalo hovořit jako o módním doplňku. Na internetu se nabízejí šátky s chytlavými názvy jako "City", "Techno" nebo "Bandit Scarf" - s integrovanými ochrannými prvky.

V Polsku leží podle Světové zdravotnické organizace (WHO) 30 z 50 nejvíce znečištěných měst v Evropské unii. Magda, která ve Varšavě jezdí denně na kole, si všimla již před lety, že s ovzduším není něco v pořádku. "V některých částech města jsem skoro nemohla dýchat," vypráví mladá žena, která trpí závratěmi a bolestmi hlavy - smogovými symptomy, před kterými mají chránit masky s vyměnitelnými filtry. Magda ve svém obchodě pro cyklisty nabízí výrobky od 25 do 40 eur (631 až 1009 Kč).

Od extrémní vlny smogu v roce 2017 na problém, v jehož důsledku podle Piotra Siergieje ze svazu Polski Alarm Smogowy ročně předčasně zemřou tisíce Poláků, upozorňují ochránci životního prostředí a média. Polsko je v rámci EU nesporným premiantem především ve vypouštění rakovinotvorných látek. Hlavním původcem znečištění je druhořadé uhlí a zastaralé pece.

Miliony lidí v zemi ještě topí ve starých kotlích, varuje organizace, která zahájila osvětovou kampaň v kině. "Podařilo se nám zvýšit povědomí lidí," říká Siergiej. Ale příležitost zavětřili i podnikatelé. Protože: "Na smogu chtějí vydělat všichni," všímá si Siergiej.

Že se obchodu daří, potvrzuje Magda: "Ve dnech, kdy je vyhlášen smogový poplach, přichází kupovat roušky obzvlášť hodně lidí." V zimě lze potkat stále více chodců, cyklistů a běžců s rouškami, které zakrývají skoro celý obličej. Varování před koncentrací jemného prachu přenášejí z nejbližších měřících stanic nově vyvinuté aplikace, které před znečištěním vzduchu varují krátkými textovými zprávami.

Rostoucí poptávku po výrobcích proti smogu zaregistrovaly i polské lékárny. "Zákazníci se po nich ptají čím dál častěji," říká varšavská lékárnice, která prodává ne zrovna stylové roušky na jedno použití za zhruba pět eur. Dříve je zákazníci používali při malířských a řemeslných pracích, nyní častěji fungují jako ochrana proti smogu.

Poptávka je i po čističkách vzduchu. Obyvatelé Krakova v jižním Polsku, kde se ročně naměří až 188 smogových dní, si mohou dokonce objednat tým, který měří hodnoty prachu v bytech a kancelářích. Dokonce i polský kosmetický průmysl ucítil příležitost: několik výrobců nabízí krémy proti vráskám a předčasnému stárnutí pleti - údajně způsobenému smogem, rozumí se. "Výrobek jsme uvedli na trh kvůli smogovému znečištění v Polsku," vysvětluje Anna, která pracuje pro kosmetickou značku Yonelle.

"Krémům a tabletám se můžu jen smát," říká protismogový aktivista Siergiej. Roušky ovšem mají smysl, zdůrazňuje. Odfiltrují až 99 procent škodlivin. "Ale těžko se s nimi dýchá," varuje. Malým dětem se vůbec nesmějí nasazovat, protože by se mohly udusit, varují lékaři.

Podle Siergieje musí vláda začít jednat a zavést dlouho slibované normy kvality uhlí. "Nasadit si roušky, zůstat doma nebo doufat, že lepší vzduch přivane vítr by neměly být běžné protismogové metody."

Magda naopak předpokládá, že protismogové roušky se už brzy v Polsku stanou běžnou součástí dne. "Zatím vypadají zvláštně, ale určitě si na ně brzy zvykneme." Její klienti už je ladí k oblečení. Nejoblíbenější je černá. "Hodí se ke všemu a je nejelegantnější."


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist