https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-priroda-zvladne-klimatickou-zmenu-vedci-zatim-tapou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak příroda „zvládne“ klimatickou změnu? Vědci zatím tápou

17.5.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Orel bělohlavý byl mezi zvířaty, u nichž vědci zkoumali změny oblasti rozšíření.
Orel bělohlavý byl mezi zvířaty, u nichž vědci zkoumali změny oblasti rozšíření.
Slovo adaptace je stále modernější. Tváří tvář klimatickým změnám se stále více lidí ptá: dokáže se lidstvo adaptovat na řadu změn, které nastanou? A jak to „zvládnout“ různé druhy rostlina a živočichů? Právě na to se snaží odpovědět autoři nové studie otištěné v posledním čísle časopisu Ecology Letters.
 

Již nyní je zřejmé, že i mírně narůstající teploty nutí mnohé druhy posouvat své „domovy“ do chladnějších a vyšších poloh. Jak však studie konstatuje, odhadnout, kteří živočichové a které rostliny to „zvládnou“ dostatečně rychle, je zatím nesmírně obtížné.

Vědci se zaměřili na zhruba 400 druhů ptáků, savců, hmyzu i rostlin, u nichž byly již v uplynulých desítkách let pozorovány změny geografického rozšíření v důsledku narůstajících teplot. V oblasti Severní Ameriky se to týkalo například hýla mexického, orla bělohlavého, kalifornských myší, rejsků a čipmanků, v Evropě různých druhů vážek, alpských trav a rostlin.

Z výzkumů se ovšem nepodařilo vyčíst žádné jasné pravidlo či náznak toho, co by mohlo do budoucna napovědět, jak snadno či obtížně se budou zvířata a rostliny schopny přizpůsobovat rostoucím teplotám. Jisté je jen to, že některé druhy jsou schopny migrovat a posouvat svá „teritoria“ výrazně rychleji a lépe, než druhy jiné.

„Někdo je rychlý, někdo ne...“

„Některé druhy jsou schopny opravdu rychlé reakce, jiné vypadají, jako by nebyly schopny reagovat vůbec,“ říká Amy Angert, hlavní autorka studie působící jako bioložka v Coloardo State University. Zdůrazňuje, že další výzkumy jsou zcela zásadní – právě kvůli tomu, aby se podařilo odhalit určité zákonitosti. „Ty druhy, které nejsou schopny změnit oblast svého rozšíření, si v budoucnu zaslouží naši větší pozornost a ochranu,“ dodává další z autorů, Sarah Gilmand z kalifornské Claremont McKenna College.

Vědci například zkoumají, zda je možné odhalit nějaké souvislosti mezi schopností adaptovat se a velikostí těla zvířete, typem potravy či délkou života.

Jednou z pracovních hypotéz, s níž je dle vědců zřejmě možné počítat, je, že lépe se budou schopny adaptovat například ta zvířata, která jsou schopna nejrychleji se rozmnožovat a nejsou náročná na speciální potravu či typ prostředí, které obývají.

„Pro různé skupiny jsme objevili více faktorů, které ovlivňují schopnost změnit oblast svého rozšíření, avšak nic, co by se dalo označit za univerzální pravidlo,“ říká Angert.

Zároveň je zřejmé, že na to, jak nakonec adaptace dopadne, budou mít vliv i další faktory. Například, konstatují autoři, ty druhy, které již nyní žijí ve vysokých horách či oblastech blízkých pólům, prostě „nebudou mít kam jít“.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist