https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-se-vyrabi-elektrina-v-male-vodni-elektrarne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřMVE Troja vyrábí elektřinu pro 5000 domácností

27.11.2010 08:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle předsedy Svazu podnikatelů pro využití energetických zdrojů Jiřího Vrby je v republice "něco málo přes 1 400 vodních děl". Vodní elektrárny léta vyráběly téměř polovinu veškeré elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Ekolist.cz přináší fotoreportáž z prohlídky malé vodní elektrárny v pražské Troji.
 

Trojská malá vodní elektrárna byla vyhlášena Svazem vodního hospodářství České republiky Vodohospodářskou stavbou roku 2009. Elektrárnou nás provedli vedoucí jezný Petr Tesař a dodavatel technologického vybavení Roman Vlach.


reklama

Malá vodní elektrárna v Tróji

předchozí    další
„Elektrárna se dělí o vodu s malou vodní elektrárnou v Podbabě, něco musí jít přes jez a další odtok  je na vodáckém kanále v Troji,“ říká Roman Vlach.
„Elektrárna se dělí o vodu s malou vodní elektrárnou v Podbabě, něco musí jít přes jez a další odtok je na vodáckém kanále v Troji,“ říká Roman Vlach.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
„Elektrárna se dělí o vodu s malou vodní elektrárnou v Podbabě, něco musí jít přes jez a další odtok  je na vodáckém kanále v Troji,“ říká Roman Vlach.
Jez v pražské Troje stojí od počátku 20. století, přestavba jezu proběhla na přelomu 70. a 80. let. Je ovládaný hydraulikou, má tři pole a každé má 2 klapky.
Značka v písmenu „R“ ukazuje, kam v roce 2002 dosahovala hladina vody. „Nelze vyloučit, že se to bude opakovat, a tak je celá elektrárna zapouzdřená, aby vydržela stoletou vodu,“ říká Vlach. Stoletá voda dosahuje na značku na dolní hraně snímku.
Investiční náklady byly podle Vlacha 272 milionů i se stavbou vlastní elektrárny a dalších 170 milionů za kompletní technologie.
Rybám se vstup do turbíny vodní elektrárny nedoporučuje. Odradit je mají tyto zábrany.
Čistící stroj funguje v automatickém provozu a měří diferenční tlak na česlích.
 V MVE Troja jsou osazeny 2 přímoproudé Kaplanovy turbíny, každá má průměr 2,60 metru a 3 lopaty. Mají 145 otáček za minutu a každá má jmenovitý výkon zhruba 1 MW. MVE tedy přemele 80 m3 vody za vteřinu a vyrobí zhruba 2 MWh.
Vedoucí jezný Petr Tesař říká: "Když PRE odpojí elektrárnu, tak ona přechází doslova do ostrovního provozu a stáhne výkon na 7 – 9 kW, aby dodávala jen tolik, kolik je potřeba na provoz technologie a vzduchotechniky."
V MVE Troja je používána vizualizace operačního systému Windows xp, celá elektrárna má však vlastní rozhraní, informoval Ekolist Petr Tesař.
 
Další informace |
Exkurzi do MVE Troja pořádala organizace B.I.D. services v polovině října letošního roku.
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist