https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-svitit-uplne-zadarmo-na-filipinach-zkousi-solarni-lahve?sel_ids=1&ids[x447dae69bce6cc3bdf219256a1ebb979]=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřJak svítit úplně zadarmo? Na Filipínách zkouší solární lahve

29.9.2011 13:10 | PRAHA/MANILA (Ekolist.cz)
Voda, bělidlo a kus plechu, víc jednoduché svítidlo nepotřebuje
Voda, bělidlo a kus plechu, víc jednoduché svítidlo nepotřebuje
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jak osvětlit domy chudých obyvatel na Filipínách, kde je navíc elektrická energie nejdražší z celé Asie? Řešení je až ďábelsky jednoduché, stačí plastová lahev naplněná vodou a díra ve střeše.
 

Obydlí nejchudších obyvatel na Filipínách nejsou vlastně nic jiného než krabice se střechou z vlnitého plechu. O oknech se jim ani nesní a tak je v nich celý den tma. A jejich obyvatelé obvykle na elektrické osvětlení nemají, nehledě na to, že málokteré místo je zasíťované. Podle filipínské komise pro elektrifikaci bylo v roce 2009 na tři miliony domácností mimo hlavní město Manila bez přístupu k elektrickému proudu. Kvůli tomu lidé jednak žijí ve tmě, ale také dochází k nebezpečným požárům.

Alespoň částečně chce zmírnit problém nadace My Shelter. Ta přišla s projektem Isang Litrong Liwanag (což znamená Litr světla) - plastovými lahvemi naplněními čistou vodou. Do jeden a půl litrové či dvoulitrové lahve od limonády se přidají tři lžíce bělidla, aby se ve vodě nezačaly množit řasy. Pak stačí už jen pevně zašroubovat víčko.

Lahev se zasadí do čtverce z vlnitého plechu a hotové svítidlo se instaluje na střechu. Zhruba třetina lahve zůstává nad střechou, zbytek přivádí do místnosti denní světlo. Plechový límec překryje díru ve střeše, aby do domku nezatékalo. Celé zařízení přijde na méně než dvacet korun.

Litr světla je díky slunci schopen alespoň přes den domácnosti osvětlit. Výkon jedné lahve je podobný jako slabší žárovka, zhruba 55 wattů.

Podle organizace pochází nápad na „solární lahve“ z dílny studentů Massachusettského technologického institutu (MIT). Nápad je postaven na principu dostupných technologií, které jsou jednoduché a bez problémů použitelné a především řeší základní potřeby lidí v nejchudších oblastech světa. Navíc se díky svítidlům nestávají z přebytečných lahví odpad, ale stavební prvek.

V Manile byla na jaře jako pilotní oblast vybrána Baseco se 120 domácnostmi. V pilotním programu vyšlo osazení jedné domácnosti solárními lahvemi na 60 - 80 korun. „Začali jsme před čtyřmi měsíci, dnes svítí lahvemi patnáct tisíc domácností ve více než třiceti městech,“ řekl BBC koordinátor projektu Illac Diaz. Do konce roku 2012 se svítící lahve prý dostanou do milionu domů.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist