https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jakou-rychlosti-druhy-utikaji-pred-klimatickou-zmenou-20-cmh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jakou rychlostí druhy "utíkají" před klimatickou změnou? 20 cm/h

24.8.2011 02:00 | LONDÝN (Ekolist.cz)
Kolibřík patří k druhům, jejichž oblasti rozšíření se výrazně posouvají.
Kolibřík patří k druhům, jejichž oblasti rozšíření se výrazně posouvají.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Inouye / NSF
Oteplování klimatu nutí na mnoha místech rostliny a živočichy "utíkat" do vyšších nadmořských výšek či do chladnějších oblastí na severu (či jihu, na jižní polokouli). Na tom není nic překvapivého. Podle nové studie otištěné v posledním čísle časopisu Science je ovšem pozoruhodné, že rychlost těchto adaptačních přesunů je často až třikrát vyšší, než se doposud předpokládalo.
 

Vědci z britské Univerzity v Yorku na základně analýz zhruba 2000 případů změny rozšíření rostlin a živočichů dokonce byli schopni spočítat velmi orientační rychlost těchto posunů. V průměru se v případě přesunů do vyšších nadmořských výšek jedná o rychlost 12,2 metrů za dekádu, tedy o něco více než metr za rok. V případě posunu do chladnějších zeměpisných šířek je rychlost 17,6 kilometrů za dekádu, tedy skoro dva kilometry za rok.

"Tyto změny odpovídají pro představu tomu, že rostliny a živočichové se stahují směrem od rovníku přibližně rychlostí 20 cm za hodinu, a to neustále, bez přestávky," říká Chris Thomas, vedoucí týmu vědců. "Děje se to již zhruba 40 let a je zřejmé, že to bude pokračovat nejméně do konce tohoto století."

Analýzy na mnoha místech poprvé jasně prokázaly změny geografického rozšíření mnoha druhů na místech, kde se v uplynulých dekádách průkazně projevily nárůsty teplot. "Z výsledků poprvé jasně vyplynulo, že existuje jasné korelace mezi intenzitou změny klimatu a rozšířením druhů," uvádí I-Ching Chen, další z týmu odborníků.

Někdo rychle, jiný pomalu…

Vědci v minulosti prokázali, že v oblasti rozšíření rostlin v horách USA se posouvají do vyšších poloh
Vědci v minulosti prokázali, že v oblasti rozšíření rostlin v horách USA se posouvají do vyšších poloh
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Inouye / NSF

Vědci zdůrazňují, že mezi různými druhy existují velmi zásadní rozdíly. Některé druhy se "pohybují" mnohem méně, než předpokládaly předchozí studie, v jiných případech byla ovšem zjištěná rychlost přesunu nečekaně rychlá. To je možné vysvětlit tím, že druhy reagovaly i na jiné parametry změn v ekosystému, než čistě na zvýšení průměrných teplot.

V úvahu je samozřejmě nutné vzít i proměny ekosystému jako takových, které nutí druhy k rychlým adaptacím. Jako případ tým uvádí jeden druh motýlů, u kterého se předpokládal posun do chladnějších oblastí Skotska, avšak druh adaptaci "nezvládl", protože ruku v ruce se změnou teploty šel i zásadní úbytek jeho přirozeného prostředí. Naproti tomu se ovšem ve stejném období dvaceti let jiný druh motýla přesunul o celých 220 kilometrů ze střední Anglie až na sever k Edinburghu.

Obdobných případů je celá řada z bezpočtu lokalit po celé planetě. Jako příklad posunu do vyšších nadmořských výšek vědci uvádějí můry z malajské hory Kinabalu, jejich oblast rozšíření se ve studovaném období posunula o 67 výškových metrů.


reklama

 
Další informace |
Abstrakt článku je možné najít na stránkách vědeckého časopisu Science.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist