https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonci-nevpustili-do-zeme-hvezdu-filmu-o-zabijeni-delfinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonci nevpustili do země hvězdu filmu o zabíjení delfínů

21.1.2016 00:30 | TOKIO (ČTK)
Podle ochránců přírody je hlavním účelem lovu odchytit živé jedince k lukrativnímu prodeji do akvárií; prodej delfíního masa je prý bonus navíc
Podle ochránců přírody je hlavním účelem lovu odchytit živé jedince k lukrativnímu prodeji do akvárií; prodej delfíního masa je prý bonus navíc
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | NASA / NASA
Japonské úřady nevpustily do země hvězdu oskarového dokumentárního filmu o zabíjení delfínů. Ric O'Barry byl podle svého advokáta zadržen v pondělí imigračními úředníky na tokijském letišti pod záminkou, že nemůže vstoupit do Japonska na turistická víza, protože prý není turista, uvedla agentura AP. Bývalý cvičitel delfínů Richard "Ric" O'Barry se dlouhodobě angažuje v ochraně těchto zvířat.
 

Úřady podle advokáta také podezírají O'Barryho, že má prý blízké kontakty se skupinou Sea Shepherd, která brání lovu velryb, což však jeho klient popírá.

Proti zadržení se odvolal a japonská vláda by měla rozhodnout, zda mu dovolí vstoupit do země, anebo jej vyhostí. Rozhodnutí se očekává v příštích dnech, nic přesnějšího však není známo.

"Zdá se, že Japonsko nedovoluje kritické názory... Japonská vláda podniká rázná opatření proti těm, kdo jsou proti její válce s delfíny," poznamenal O'Barry v prohlášení.

Film The Cove (Zátoka), který zachycuje vybíjení delfínů v zátoce Taidži na jihu Japonska, vyhrál Oscara v roce 2010 jako nejlepší dokumentární film. V Japonsku jeho tehdejší uvedení provázely protesty nacionalistických skupin, které ho považují za "protijaponský" film, útočící na tamní tradice. Některé kinosály dokonce kvůli protestům musely promítání zrušit, což vyústilo v rozsáhlou debatu o svobodě slova.

Filmařům se podařilo zabíjení delfínů natočit i přesto, že přístup do zátoky byl chráněn ostnatým drátem a většinu záběrů museli natočit tajně.

Lov delfínů má v Japonsku dlouhou tradici a rybáři se brání tvrzením, že vybíjení delfíni nepatří k ohroženým druhům. Jíst delfíní maso je prý stejné jako jíst hovězí či drůbeží maso.

Přesto kvůli snímku čelí čím dál tím větší kritice ochránců přírody.

Většina Japonců delfíní maso nejí a mnozí tvrdí, že jim zabíjení delfínů nahání hrůzu a že se přidali ke kampani proti tomuto lovu. Podle ochránců přírody je hlavním účelem lovu odchytit živé jedince k lukrativnímu prodeji do akvárií; prodej delfíního masa je prý bonus navíc.

O'Barry již dříve čelil potížím u japonských úřadů, ale nyní byl poprvé takto zadržen. Jeho snažení o ochranu delfínů však podporuje například známý zpěvák Sting, bývalý bubeník kapely Guns N' Roses Matt Sorum či americká velvyslankyně v Japonsku Caroline Kennedyová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist