https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonsko-rozhodlo-o-vyhosteni-hvezdy-filmu-o-zabijeni-delfinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonsko rozhodlo o vyhoštění hvězdy filmu o zabíjení delfínů

22.1.2016 15:39 | PRAHA (ČTK)
Japonské úřady nařídily vyhoštění hlavního hrdiny oscarového dokumentárního filmu o zabíjení delfínů v Japonsku Richarda O'Barryho (na ilustračním snímku).
Japonské úřady nařídily vyhoštění hlavního hrdiny oscarového dokumentárního filmu o zabíjení delfínů v Japonsku Richarda O'Barryho (na ilustračním snímku).
Foto | Donald knapps / Wikimedia Commons
Japonské úřady nařídily vyhoštění hlavního hrdiny oscarového dokumentárního filmu o zabíjení delfínů v Japonsku Richarda O'Barryho. Informovala o tom agentura AP, podle níž Američan O'Barry odmítl Japonsko opustit.
 

O'Barry byl zadržen v pondělí imigračními úředníky na tokijském letišti. Japonské úřady dnes rozhodly, že odmítnou jeho žádost o vstup do země, sdělil O'Barryho syn Lincoln. Imigrační úředníci jeho otce prý obvinili, že jim při výslechu lhal a že je napojen na aktivistickou skupinu Sea Shepherd, která brání lovu velryb.

O'Barry stojí v čele hnutí Dolphin Project, které je zaměřeno na celosvětovou ochranu delfínů. Podle agentury AP pravidelně navštěvuje vesnici Taidži na jihu Japonska, kde byl natočen film The Cove (Zátoka), který vyhrál Oscara v roce 2010 jako nejlepší dokumentární film.

Rybáři podle tradice zvířata naženou do místní zátoky, kde z nich vyberou pár desítek na prodej do akvárií a zbytek zabijí na maso. Moře vždy při lovu zrudne krví. Rybáři z Taidži poukazují na to, že jejich lov je tradicí po mnoho generací, a tvrdí, že konzumace masa delfínů se nijak neliší od konzumace masa hovězího či kuřecího.

Bývalý cvičitel delfínů O'Barry prohlašuje, že do Japonska přicestoval v pondělí jako turista s cílem pozorovat delfíny. Odmítá zemi opustit a je údajně zadržován nedaleko tokijského mezinárodního letiště.

O'Barry již dříve čelil potížím u japonských úřadů, ale nyní byl poprvé takto zadržen. Jeho snažení o ochranu delfínů podporuje například známý zpěvák Sting, bývalý bubeník kapely Guns N' Roses Matt Sorum či americká velvyslankyně v Japonsku Caroline Kennedyová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist