https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonsky-soud-poprve-oznacil-viniky-havarie-ve-fukusime
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonský soud poprvé označil viníky havárie ve Fukušimě: japonskou vládu a firmu Tepco

17.3.2017 11:55 | PRAHA (ČTK)
Kompenzaci škod japonské soudy přiznávaly obětem již dříve, ale nikdy nebyli označeni zodpovědní činitelé.
Kompenzaci škod japonské soudy přiznávaly obětem již dříve, ale nikdy nebyli označeni zodpovědní činitelé.
Japonský soud dnes poprvé označil za viníky havárie v jaderné elektrárně Fukušima z roku 2011 tokijskou energetickou firmu Tepco a vládu. Uvedla to agentura Reuters.
 

Správní soud v Maebaši na sever od Tokia dal za pravdu 137 evakuovaným, kteří žádali odškodnění za psychickou újmu utrpěnou kvůli nucenému opuštění domovů v důsledku radiace. Kompenzaci škod japonské soudy přiznávaly obětem již dříve, ale nikdy nebyli označeni zodpovědní činitelé.

Vláda a firma Tepco byly japonskými médii dlouho napadány za to, jak se k situaci stavěly. Vláda v prosinci zdvojnásobila odhad nákladů spojených s havárii na 21,5 bilionu jenů (4,8 bilionu Kč) a odškodné navýšila na 7,4 bilionu jenů z 5,4 bilionu. Tepco v prohlášení sdělilo, že si výrok soudu prostuduje, než k němu zaujme stanovisko.

Havárie ve Fukušimě se stala v březnu 2011 po zemětřesení o síle devíti stupňů, po kterém následovala vlna cunami. O život tehdy přišlo více než 15.000 lidí. Kvůli havárii a úniku radiace muselo být evakuováno 160.000 lidí, mnozí už se zřejmě nebudou moci do svých domovů nikdy vrátit. Neštěstí bylo největší nukleární katastrofou od havárie ukrajinské jaderné elektrárny v Černobylu v roce 1986.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist