https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jarni-cislo-nasi-prirody-022011-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

PR článek

Jarní číslo Naší přírody 02/2011

15.4.2011 13:33 (Naše příroda)
Nutrie říční
Nutrie říční
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Velechovský / Naše příroda
Hned na prvních stránkách dubnového čísla Naší přírody Vás jistě potěší koberce bledulí a sněženek v moravských lužních lesích. Přečtete si také o hmyzu, který nám saje krev a naučíte se bezpečně rozpoznat ondatru, nutrii a bobra. Dozvíte se, proč a jak ptáci migrují a které rostliny se adaptovaly na slanou půdu. Na výlet se tentokrát vydáme na Slovensko, do méně známé části turisticky atraktivního Slovenského ráje a také za písečnými dunami do Polska. Nejen milovníky makrofotografie potěší pohled do půvabného světa mechorostů a o zážitky nejen s vážkami se s námi tentokrát podělí populární zpěvák Dan Bárta.
 


Záhadný fenomén migrace ptáků / Ľubor Čačko

V současné době existuje několik teorií, proč k migraci ptáků dochází. Zatím však ani jedna z nich jedno z největších tajemství přírody spojené s každoročním putováním ptáků uspokojivě nevysvětluje. Proč například velká část hmyzožravých ptáků neodlétá na podzim do teplejších zemí, kde mají dostatek potravy, ale zůstávají u nás i přes zimní období? Nebo, proč nás některé druhy opouštějí již v létě, kdy je v přírodě ještě hojnost potravy? Na tyto otázky zatím věda nezná jednoznačnou odpověď.

Kdo nám pije krev? / Hana a Vladimír Motyčkovi

Na tuto otázku odpoví většina občanů České republiky pravděpodobně zcela jednoznačně – politici! Ale kromě této těžko definovatelné skupiny živočichů, u nichž je sání krve přece jen spíše obrazným příměrem, existuje v naší fauně celá řada tvorů, pro něž je krev skutečně jediným zdrojem potravy. Tito hematofágní – nebo chcete-li česky krevsající – živočichové se museli zvláštnímu druhu potravy pochopitelně značně přizpůsobit. Celý proces příjmu krve jako potravy je možné rozdělit do tří fází – nejprve musí parazitický živočich svého hostitele vyhledat, pak se dostatečně nasát a nakonec krev co nejúčinněji strávit. Ani jedna z těchto fází není pro parazita jednoduchá a většinou ani bez nebezpečí.

Obsah čísla 2/2011

Nedočkaví trubači jara / Mladen Kaděra
Kdo nám pije krev? / Hana a Vladimír Motyčkovi
Záhadný fenomén migrace ptáků / Ľubor Čačko
Nutrie – staronový obyvatel našich toků / Marek Velechovský
Naše stromy – habr obecný / Ivana Buttry
Jihomoravská slaniska / Jan Miklín
Písečné duny / Radek Vandra
Stratenská dolina / Martin Janoška
Do přírody s Danem Bártou / Tomáš Padevět
Skrytá krása mechorostů / Zbyněk Hradílek, Štěpán Koval
Jedlé dary přírody – kopřiva dvoudomá / Květa Šimková
Skot, krajina a člověk / Josef Kučera
Velcí savci dob ledových / Daniel Madzia

reklama

Další informace |
Celé číslo časopisu si můžete prolistovat ZDE. Více informací včetně plných verzí vybraných článků naleznete na www.nasepriroda.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist