https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jasany-podel-trati-v-olomouci-napadla-nakaza-nahradi-je-habry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jasany podél trati v Olomouci napadla nákaza, nahradí je habry

21.11.2017 13:31 | OLOMOUC (ČTK)
Kvůli nebezpečné houbové nákaze rozhodla olomoucká radnice o pokácení asi čtyř desítek jasanů ztepilých, které od roku 2013 lemují novou tramvajovou trať z centra na sídliště Nové Sady.  Na ilustračním snímku Olomouc.
Kvůli nebezpečné houbové nákaze rozhodla olomoucká radnice o pokácení asi čtyř desítek jasanů ztepilých, které od roku 2013 lemují novou tramvajovou trať z centra na sídliště Nové Sady. Na ilustračním snímku Olomouc.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Andreáš / Olomouc.eu
Kvůli nebezpečné houbové nákaze rozhodla olomoucká radnice o pokácení asi čtyř desítek jasanů ztepilých, které od roku 2013 lemují novou tramvajovou trať z centra na sídliště Nové Sady. Nemocné jasany ještě letos v listopadu nahradí odolnější habry, a alej na Švýcarském nábřeží tak zůstane zachována, sdělil primátorův náměstek Aleš Jakubec (TOP 09). Nemocné stromy by podle odborníků ohrožovaly okolí, kvůli chorobě se rozpadá koruna stromu.
 

Jasany podle Jakubce napadla choroba zvaná nekróza jasanu způsobená houbovým mikroorganismem, voskovičkou jasanovou. "Podezření odborníků na možné onemocnění stromů v aleji na Švýcarském nábřeží se bohužel vyplnilo. Aktuálně prokázali, že dřeviny ve stromořadí jsou touto chorobou skutečně napadeny. Nekróza jasanu ve svém důsledku znamená hromadné odumírání stromů a je v Evropě považována za velmi nebezpečné onemocnění," uvedl.

Proto radnice podle Jakubce rozhodla o rychlém odstranění všech jasanů z aleje. "Zároveň chceme ihned využít vhodné období pro výsadbu nových stromů, s níž začneme už v týdnu od 27. listopadu. Stromořadí tak zůstane kompletně zachováno jen s tím rozdílem, že nemocné jasany nahradí odolnější habry obecné," podotkl.

Voskovička jasanová se šíří vzduchem a podle oborníků proti ní neexistuje možnost ochrany. U napadených stromů se velmi rychle rozpadá koruna a degraduje kořenový systém, takže dřeviny ohrožují okolí.

"Onemocnění napadá stromy všech věkových kategorií na různých typech stanovišť, od přirozených lesů až po komerční lesní výsadby či výsadby okrasné. Oblast olomoucké aglomerace patří k jednomu z nejpostiženějších regionů v rámci České republiky, pravděpodobně také s ohledem na vysoké zastoupení jasanů v okolních lužních lesích," uvedla vedoucí oddělení péče o zeleň magistrátu Jitka Štěpánková.

V roce 2016 musela být kvůli podobné nákaze vykácena obnovovaná Rudolfova alej ve Smetanových sadech nedaleko centra Olomouce. Rychle se šířící nemoc, nazvaná slizotoková nekróza, při které neexistuje účinná léčba, tehdy napadla v kaštanové aleji protínající městský park třetinu z více než 200 vysazených jírovců. Na jejich místě byly posléze vysázeny odolnější lípy velkolisté.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist