https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/je-ryze-z-japonska-radioaktivni-testy-daji-odpoved
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Je rýže z Japonska radioaktivní? Testy dají odpověď

9.9.2011 01:21 | PRAHA/TOKIO (Ecomonitor)
Yoskhioka z ministerstva prohlásil, že rýže jako hlavní potravina se bude kontrolovat ve dvou etapách, jedná se ale o náhodný výběr, protože nelze zkontrolovat všechno
Yoskhioka z ministerstva prohlásil, že rýže jako hlavní potravina se bude kontrolovat ve dvou etapách, jedná se ale o náhodný výběr, protože nelze zkontrolovat všechno
Zemědělci v Japonsku s obavami čekají, jestli je jejich produkce kvůli havárii jaderné elektrárny Fukušima kontaminovaná, a tedy bezcenná, píše japantimes.co.jp.
 

Sklizeň rýže je již po dva tisíce let tradiční japonskou slavností. Ne však letos, když radioaktivní látky po březnové havárii jaderné elektrárny Fukušima pronikly hluboko do půdy. Zemědělci čekají na výsledky testů, po nichž zjistí, jestli byla jejich produkce kontaminována radiací, nebo ne. Za pár dní má začít sklizeň rýže, používané téměř ve všech jídlech. Nadměrné záření bylo dosud objeveno ve špenátu, čaji a hovězím masu.

Šedesátiletý farmář žijící poblíž Tokia, Shigedige Oki, by prý byl zničen, pokud by se v 80 tunách jeho rýže našlo radioaktivní cesium. První předběžné testy žádné problémy nezaznamenaly, to však jeho obavy mírní jen trochu. Nyní prý svým zákazníkům říká, že na 90 % je jeho rýže bezpečná, musí však ještě projít hlavní částí kontroly, která bude po sklizni. Oki byl prý šokován, když se zjistila kontaminace špenátu poblíž jeho farmy.

Japonská vláda požaduje od 17 prefektur ve východním Japonsku otestování zemědělské půdy na radiaci. Z této oblasti pochází 54 % japonské rýže. Jestli první průzkumy ukážou radiaci, bude se testovat i širší okolí. Úřady již zakázaly přepravu rýže z oblastí, kde bude v zrnech nadlimitní množství cesia. Kontaminovaná produkce bude zničena.

Japonská vláda se stále snaží vytvořit centralizovaný systém pro kontrolu kontaminace v potravinách, místní úřady a zemědělci tak testují stravu dobrovolně. Vedoucí družstva zemědělců v Takomachi, Masaki Takagi, kritizuje vládu, že nepotvrdila bezpečnost půdy před zahájením výsadby. Zemědělci si museli testy udělat sami. Úředník zodpovědný za testování potravin na ministerstvu zemědělství Osamu Yoshioka dodává, že vláda v dubnu doporučila otestovat půdu.

Yoskhioka prohlásil, že rýže jako hlavní potravina se bude kontrolovat ve dvou etapách, jedná se ale o náhodný výběr, protože nelze zkontrolovat všechno. Shigeo Uchida, agronom z Národního institutu radioaktivních věd v Chibě říká, že výsadba byla provedena v dubnu a květnu, když radioaktivita ve vzduchu klesla. Cesium se prý obvykle nešíří ze země do zasazených zrn. Podle Yoko Tomiyamy z Unie spotřebitelů v Japonsku se může kontaminace v rýži objevit, neboť je pěstována v kontaminované půdě a vodě.

Vyšší úroveň radiace již byla zjištěna v prefekturách za Fukušimou. Farmáři ve Fukušimě mohou pěstovat rýži na téměř 68 hektarech mimo evakuační zónu kolem elektrárny. Obavy z radioaktivity ovlivnily také obchodování s rýží na Tokijské burze.

Podle článku „Half of rice harvest to be tested for cesium“ zveřejněného na serveru japantimes.co.jp dne 12. srpna 2011.


reklama

 
Martin Singr

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist