https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jedovaty-herbicid-ma-v-tele-podle-studie-sest-z-deseti-cechu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jedovatý herbicid má v těle podle studie šest z deseti Čechů

19.7.2013 09:17 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Herbicid známý pod obchodní značkou Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici
Herbicid známý pod obchodní značkou Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici
Stopy jedovatého herbicidu glyfosátu má v těle šest z deseti Čechů, v Evropě byl výskyt 45 procent. Ukázala to studie z 18 evropských států, kterou představilo Hnutí Duha. Látka na hubení plevele se podle aktivistů nadužívá, chtějí proto apelovat na ministerstvo zemědělství, aby použití látky omezilo. V Česku bylo na glyfosát testováno deset lidí, celkově v Evropě 184.
 

Herbicid známý pod obchodní značkou Roundup se kromě hubení plevele na polích používá k postřikům v parcích nebo na železnici. Do těla se může dostat v jídle, vdechnutím nebo dotykem.

"Množství glyfosátu, která byla v moči českých dobrovolníků nalezena, nepřekračují současná oficiální hygienická doporučení. Podle nezávislé vědecké studie z roku 2012 je však bezpečná denní dávka dvanáctkrát nižší, než je oficiálně tolerovaná," upozornili aktivisté.

Glyfosát může ohrozit vývoj lidského plodu, zvyšuje riziko genetických mutací a rakoviny. Protože se ale z těla dostane už po týdnu, je jeho přímý vliv na lidské zdraví těžko prokazatelný.

Glyfosát škodí i krajině, snižuje její biologickou rozmanitost. Ubývá například květin kolem polí a s nimi také mizí hmyz a ptáci. Vyplavuje se rovněž z půdy do vodních toků i podzemních vod a kontaminuje pitnou vodu. Negativně ovlivňuje také složení orné půdy, což vede k většímu používání dusíkatých hnojiv, upozorňují ochránci přírody. Kvůli nadměrnému používání vůči němu navíc začínají být odolné plevele a musejí se používat čím dál silnější látky.

Nejpoužívanější pesticid

Centrum pro životní prostředí a zdraví společně s Hnutím DUHA proto varují před používáním zbytečně velkých dávek glyfosátu v zemědělství, při údržbě parků a veřejných prostranství ve městech či železnic. Roundup se aplikuje ve velkém množství na místech, kde by šlo postřiky vyloučit či alespoň jeho dávky snížit.

Glyfosát se totiž podle aktivistů používá i k účelům, kde by vůbec nebyl třeba, a to například k dosoušení řepky, kukuřice, slunečnice a dalších zemědělských plodin před sklizní (tzv. desikace).

"Stát musí tuto situaci řešit. Měl by pomáhat zemědělcům i ostatním uživatelům zavést metody a najít alternativy, které sníží nadměrné plýtvání chemikáliemi," uvedl Vojtěch Kotecký. Kromě zákazu použití glyfosátu k dosoušení zemědělských plodin by se mělo víc podporovat ekologické zemědělství nebo takzvaná integrovaná ochrana, při níž je zapotřebí mnohem méně postřiků.

Glyfosát patří mezi světově nejpoužívanější pesticidy. V Česku se jej v roce 2011 spotřebovalo více než 962 tun, což je zhruba šestina celkové spotřeby pesticidů. Nejčastěji se používá na obiloviny a olejniny, zejména k postřikům řepky.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist