https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jeskynari-v-krasu-nasli-nove-prostory-patrne-vstup-do-vetsich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jeskyňáři v krasu našli nové prostory, patrně vstup do větších

18.12.2017 15:11 | BLANSKO (ČTK)
Speleologové našli v Moravském krasu na Blanensku novou jeskyni, dostala jméno Elfí domeček.  Na snímku čelba na Elfím domečku.
Speleologové našli v Moravském krasu na Blanensku novou jeskyni, dostala jméno Elfí domeček. Na snímku čelba na Elfím domečku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiři Kunc / ZO 6 - 20 Moravský kras
Speleologové našli v Moravském krasu na Blanensku novou jeskyni, dostala jméno Elfí domeček. Patrně jde o vstup do mnohem větších prostor. Jejich případné objevení ale může trvat až několik let, řekl dnes jeskyňář Michal Šenkýř.
 

Elfí domeček je prostora rozlehlá asi 15 metrů na šířku krát 15 metrů na délku, na výšku měří asi 1,5 metru. "Nachází se mezi Kateřinskou jeskyní a Macochou," uvedl Šenkýř. Turisté do ní nemohou. Do prostor se jeskyňáři dostali asi 16 metrů dlouhou chodbou, ze které museli odstranit suť, hlínu a kamení.

Místo vstupu do jeskyně označil už před 70 lety na mapě Karel Absolon, který v Moravském krasu objevil mnoho jeskyní. Do Elfího domečku se ale nedostal. Vstup do prostor na mapě tehdy označil jako mastný flek. V zimě totiž nebyl pokrytý sněhem, protože z pukliny stoupal teplý vzduch.

Nyní objevené prostory jsou s Kateřinskou jeskyní propojené. Jeskyňáři u vstupu do Elfího domečku před časem použili silně zapáchající plyn merkaptan, který byl poté cítit i v Kateřinské jeskyni. Průchod plynu od vstupu do Elfího domečku do Kateřinské jeskyně trval podle speleologů minimálně tři hodiny, Kateřinská jeskyně se tehdy odvětrala asi za tři hodiny. Z toho jeskyňáři usuzují, že dosud neznámé prostory by měly být asi tak veliké jako prostory Kateřinské jeskyně.

"Máme za to, že Elfí domeček je předvstup do něčeho mnohem většího. Větší neobjevené prostory mezi Kateřinskou jeskyní a Macochou určitě ještě jsou," uvedl jeskyňář. Podle něj je jejich objevení otázkou let. Jeskyňáři se průzkumu věnují ve svém volném čase, práce jdou tudíž pomalu.

Poslední větší jeskyni v Moravském krasu jeskyňáři objevili v roce 2013, dostala jméno Matalova Vymodlená. Původně se domnívali, že jde o zhruba 30 metrů dlouhou jeskyni, práce v ní ale stále pokračují. Podle Šenkýře měří nyní známé prostory v jeskyni asi 300 metrů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist