https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jesterky-prekvapily-zvladly-ptaci-testy-inteligence
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ještěrky překvapily: zvládly ptačí testy inteligence

24.7.2011 04:42 | PRAHA/ROCKVILLE (Ecomonitor)
Výsledky dvou anolisích samců a dvou samic byly podle Leala „krajně neočekávané“.
Výsledky dvou anolisích samců a dvou samic byly podle Leala „krajně neočekávané“.
Tropické ještěrky jsou možná trochu „pomalejší“, ale rozhodně nejsou tupé. Výzkum Dukeovy univerzity prověřil kognitivní (rozpoznávací) schopnosti ještěrkovitých anolisů (Anolis evermanii) testem užívaným pro hodnocení inteligence ptactva či drobných savců. Ukázalo se, že ještěři jsou schopni řešit úkoly stejně kvalitně jako „o poznání chytřejší“ ptáci. Zpráva uveřejněná na serveru ScienceDaily popisuje sérii jednotlivých testů, kterými vedoucí výzkumu Manuel Leal a jeho studenti potrápili mozek a paměť ještěrek při hledání potravy.
 

Do dřevěného bloku jsou zapuštěny dvě nádobky, ale jen jedna obsahuje chutného červíka. Navíc nádobky jsou přiklopeny víčky rozdílných barev a potrava čeká jen pod modrým. Standardní uspořádání, které jen čeká na hladového ještěra. Jak se asi zachová, aby se dostal k potravě? Anolisové mohou, na rozdíl od ptáků, opakovat pokus jen jednou denně, protože v porovnání s ptáky jedí méně často. Musí si tedy svůj postup – odsouvání víčka správné barvy – zapamatovat do příštího dne. Výsledky dvou anolisích samců a dvou samic byly podle Leala „krajně neočekávané“.

Po prvních úspěšných testech, které mimochodem zvládly ještěrky ve srovnání s ptáky třikrát rychleji, se rozhodl předložit anolisům úkol, s jehož řešením se ve volné přírodě nemohli dříve setkat. Víčka s červem teď byla regulérně zaklapnutá. Anolis ale s pomocí čenichu odcvaknul příklop bez větších problémů. Poslední zákeřností vědců bylo prohození barvy „potravních“ víček. Tam, kde dříve čekala chutná potrava, bylo prázdno. I tento trik však po pár opakováních ještěrky prokoukly, a tak si dva úspěšné jedince badatelé přejmenovali jmény řeckých učenců na Platóna a Sokrata.

O hrách s ještěrkami a jejich inteligenci se nepříliš lichotivě vyjádřil Louis Lefebvre z McGillovy univerzity v Quebecu, zabývající se ptačí etologií. Ten by radši než srovnávání inteligence mezi ptáky a ještěry doporučil porovnat kognitivní schopnosti uvnitř každé skupiny zvlášť. „Troufnu si odhadnout, že cvičení anolisové Manuela Leala budou patřit mezi ty inteligentnější druhy z celé velké skupiny ještěrů.“

Článek byl uveřejněn 15. 7. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem „Brainy Lizards Pass Test for Birds“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist