https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlava-letos-zacne-stavet-odstavne-parkoviste-pro-110-aut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihlava letos začne stavět odstavné parkoviště pro 110 aut

7.6.2017 07:30 | JIHLAVA (ČTK)
Jihlava připravuje stavbu odstavného parkoviště pro 110 aut, vznikne při úpravách zatížené křižovatky ulic Žižkova a Rantířovská. / ilustrační foto
Jihlava připravuje stavbu odstavného parkoviště pro 110 aut, vznikne při úpravách zatížené křižovatky ulic Žižkova a Rantířovská. / ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Jihlava připravuje stavbu odstavného parkoviště pro 110 aut, vznikne při úpravách zatížené křižovatky ulic Žižkova a Rantířovská. Práce za 34 milionů korun začnou letos na podzim a potrvají do poloviny příštího roku. Mezitím má průjezd aut ulehčit dočasná světelná signalizace, která bude na křižovatce fungovat od pátku. ČTK to včera sdělil náměstek primátora Vratislav Výborný (ČSSD).
 

"Umístění dočasných semaforů je řešení do doby, kdy nainstalujeme stabilní světelné řízení křižovatky," uvedl Výborný. Instalace a provoz čtyř sad provizorních semaforů bude stát měsíčně 100.000 korun, zařízení je potřeba denně kontrolovat. Signalizace bude v pracovních dnech fungovat od 05:15 do 19:00, v sobotu dopoledne a v neděli odpoledne. "Věříme, že toto opatření pomůže plynulosti a především bezpečnosti tohoto místa," uvedl náměstek.

Nové parkoviště u hřbitova bude jako první v Jihlavě koncipované jako P+R (park and ride), náklady na jeho stavbu pokryje z 90 procent evropská dotace. Město počítá s tím, že na novém parkovišti řidiči nechají auta a do centra budou pokračovat městskou hromadnou dopravou. Kvůli pohodlnému přestupu budou u parkoviště vybudovány dvě nové zastávky MHD.

V zatížené křižovatce nechá město spolu s instalací semaforů také rozšířit a upravit jízdní pruhy. Vzniknou nové přechody pro chodce a bezpečnostní ostrůvky. MHD bude mít pro směr z města do Rantířovské ulice vyčleněnou komunikaci za čerpací stanicí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist