https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlavske-zoo-se-podarilo-odchovat-mlade-selem-margayu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihlavské zoo se podařilo odchovat mládě šelem margayů

21.3.2017 07:15 | JIHLAVA (ČTK)
Margay pochází z Jižní a Střední Ameriky. Je příbuzný se známějším ocelotem, proto se také občas česky nazývá ocelot stromový. Většinu života totiž tráví ve větvích stromů.
Margay pochází z Jižní a Střední Ameriky. Je příbuzný se známějším ocelotem, proto se také občas česky nazývá ocelot stromový. Většinu života totiž tráví ve větvích stromů.
Foto | / ZOO Jihlava
Jihlavské zoologické zahradě se podařilo odchovat mládě vzácných kočkovitých šelem margayů. Narodilo se 8. února, teď se už začíná pohybovat po ubikaci. Jihlava je jednou ze tří zoo v Česku a na Slovensku, které margaye chovají, pár těchto zvířat má jediná. V tiskové zprávě to včera uvedla ředitelka zahrady Eliška Kubíková.
 

"Tímto odchovem se nám splnil velký sen. Jde o další druh kočkovité šelmy, který se nám podařilo v Jihlavě rozmnožit," uvedla ředitelka. Otcem mláděte je osmiletý samec Yoro, který žije v jihlavské zoo od roku 2010. Chovatelé mu dlouho nemohli najít partnerku. Pětiletá samice Hervée nakonec do Jihlavy přicestovala loni v březnu. O narození mláděte informovala zoo s časovým odstupem, aby samice nebyla v prvních týdnech po porodu nadměrně rušena.

Margay pochází z Jižní a Střední Ameriky. Je příbuzný se známějším ocelotem, proto se také občas česky nazývá ocelot stromový. Většinu života totiž tráví ve větvích stromů. Obratně šplhá a skáče, což mu pomáhá při lovu ptáků a jiných drobných obratlovců, uvedl mluvčí zahrady Martin Maláč. V zoo patří margayové mezi oblíbená zvířata pro zajímavý vzhled a vzorovanou srst. "Kůže je jim však v přírodě osudná, neboť jsou pro ni často loveni pytláky," uvedl mluvčí. Nejvíc ale volně žijící margayové trpí kácením původních pralesů, ve kterých žijí.

Jihlavská zoologická zahrada si letos připomíná 60 let své existence. Zároveň musela tento měsíc řešit výjimečně smutný případ, kdy tam tři chlapci ve věku od šesti do deseti let zabili plameňáka. Mluvčí včera uvedl, že rodiče chlapců přišli do zoo záležitost řešit minulý týden. Případ prověřuje i policie.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist