https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-ochrane-perlorodky-ma-prispet-nova-cisticka-na-prachaticku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

K ochraně perlorodky má přispět nová čistička na Prachaticku

25.9.2016 11:40 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
"Perlorodka potřebuje prostředí s parametry srovnatelné s vodou pro kojence," uvedl odborný specialista ze společnosti Beleco Ondřej Volf. Právě nová čistička podobné podmínky dokáže zajistit
"Perlorodka potřebuje prostředí s parametry srovnatelné s vodou pro kojence," uvedl odborný specialista ze společnosti Beleco Ondřej Volf. Právě nová čistička podobné podmínky dokáže zajistit
K ochraně perlorodky říční v Blanici na Prachaticku má přispět i nově postavená čistička odpadních vod v Arnoštově. Pracuje na principu, který je podle odborníků mimořádně šetrný k přírodě. Blanice v okolí Arnoštova je místem s největším výskytem vymírající perlorodky říční. Vybudování čističky stálo zhruba pět milionů korun a financovaly ho Norské fondy. Jde o projekt na záchranu perlorodky říční. Novinářům to dnes řekli zástupci organizace pro ochranu přírody Beleco.
 

"Perlorodka potřebuje prostředí s parametry srovnatelné s vodou pro kojence," uvedl odborný specialista ze společnosti Beleco Ondřej Volf. Právě nová čistička podobné podmínky dokáže zajistit. "Tento druh technologie v čističkách běžně v obcích není. Jedná se o velmi moderní technologii, která je založena na tlakové filtraci přes speciální membrány," uvedl Martin Menšík, starosta Křišťanova, jehož částí je i Arnoštov. Podle něj nová čistička odstraní z odpadu až 95 procent fosforu a 80 procent dusíku.

Perlorodka říční patří mezi kriticky ohrožené druhy v Česku. Na začátku 80. let minulého století žilo v přírodě více než 160 000 jedinců. Nyní se jich v českých řekách vyskytuje kolem 10 000. Velká část z toho se nachází právě v Blanici v několikakilometrovém úseku mezi Arnoštovem a Husineckou přehradou. "Snažíme se perlorodku ve vhodných lokalitách uměle vysazovat, ale vždy přežije jen pár procent," řekl Volf. Kromě Blanice žije perlorodka například v Teplé Vltavě u Soumarského mostu na Prachaticku. V minulosti se ve velké míře vyskytovala na Vysočině nebo na Karlovarsku. Na těchto místech však buď úplně vyhynula nebo tam zůstalo jen pár jedinců.


reklama

 
Marek Bílek
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist