https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-peci-o-vzacne-louky-u-liberce-kraj-poprve-vyuzil-ovce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

K péči o vzácné louky u Liberce kraj poprvé využil ovce

7.8.2016 16:11 | LIBEREC (ČTK)
Výhodou údržby pastvou je to, že se trusem zvířat vrací do půdy potřebné živiny
Výhodou údržby pastvou je to, že se trusem zvířat vrací do půdy potřebné živiny
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pro jiný způsob péče o louky v Lukášově mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se letos rozhodl Liberecký kraj. Místo obvyklého kosení poprvé využil ovce. ČTK o tom informovala mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková. Lokalita Lukášov je přírodní památkou.
 

Jde o bezmála tříhektarovou oblast, přírodní památkou je kvůli velkému výskytu šafránu Heuffelova. "Jeho květy lákají počátkem jara množství návštěvníků a fotografů přírody," uvedla Dědková. Kromě šafránu v lokalitě roste bledule jarní a prvosenka vyšší.

Louky v této oblasti se v posledních 20 letech obhospodařovaly pouze kosením, což je ochudilo o množství lučních bylin a trav, také postupně ubylo chráněných šafránů. Kraj se proto rozhodl pro změnu a louky letos poprvé udržuje pastvou. "Patnáct ovcí z farmy Sonja z Lučan nad Nisou tak experimentálně po celý červenec vypásalo nejcennější partie zdejších luk," uvedl pracovník ochrany přírody z krajského úřadu Radomír Studený.

Výhodou údržby pastvou je podle Dědkové to, že se trusem zvířat vrací do půdy potřebné živiny. "Ovce také narušují svými kopýtky okolí hustých trsů trav, což podporuje uchycení rostlin, které byly agresivnějšími druhy výrazně potlačeny," dodala. Podle náměstka hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josefa Jadrného (Změna pro Liberecký kraj) ale není spásání trvalé a univerzální řešení. "K údržbě druhově bohatých lučních porostů je třeba pasení s kosením střídat," řekl.

Kraj se stará o více než 30 přírodních rezervací a přírodních památek, hospodářská zvířata hodlá využít i jinde. "V plánu máme i využití velkých býložravců, divokých koní a praturů v části přírodní památky Meandry Ploučnice u Mimoně ke spásání rozsáhlých porostů trav a ostřic," dodal Jadrný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist