https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-vymirani-svinuch-u-brehu-mexika-prispiva-nelegalni-rybolov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

K vymírání sviňuch u břehů Mexika přispívá nelegální rybolov

19.5.2016 09:02 | MEXIKO (ČTK)
Sviňuchy, jimž se v Mexiku říká vaquita marina - mořská kravička, žijí v mělkých pobřežních vodách a na otevřené moře vyplouvají zřídka. Jsou kriticky ohroženým druhem, který je zapsán na červeném seznamu ohrožených druhů. Samice rodí jedno mládě pouze jednou za dva roky
Sviňuchy, jimž se v Mexiku říká vaquita marina - mořská kravička, žijí v mělkých pobřežních vodách a na otevřené moře vyplouvají zřídka. Jsou kriticky ohroženým druhem, který je zapsán na červeném seznamu ohrožených druhů. Samice rodí jedno mládě pouze jednou za dva roky
Sviňuchy, které žijí v blízkosti pobřeží Kalifornie a Mexika a které jsou jedním z nejmenších kytovců světa, jsou kriticky ohroženy. Sdružení pro ochranu životního prostředí oznámilo, že zřejmě žije už jen 60 jedinců. Počet těchto kytovců se totiž v minulých 20 letech snížil o 90 procent. Sviňuchy často uváznou v sítích používaných při lovu smuh, které jsou rovněž ohrožené, ale rybáři je navzdory zákazu loví kvůli výnosnému obchodu s jejich plovacími měchýři.
 

Na černém trhu v Číně se za vysušené části těl smuh dobře platí. Mexiko si je situace vědomo a prezident Enrique Peña Nieto loni vydal dvouletý zákaz kladení sítí na 13 000 kilometrech čtverečních, čímž se zdvojnásobila ochranná zóna v oceánu. K pronásledování pytláků byly vyčleněny námořní hlídky s rychlými čluny, vrtulníkem a dvěma letadly, která chráněnou zónu střeží.

Vláda rovněž rozhodla, že bude ročně investovat 30 milionů dolarů (717 milionů Kč) na pomoc rybářům, což je má přimět, aby upustili od lovu celoplošnými sítěmi a začali využívat šetrnější metody.

Mexické námořnictvo ale podle agentury AFP každodenně v moři nachází ohromné sítě, jež velikostí odpovídají trojnásobku fotbalových hřišť. Loni kvůli tomu bylo předvedeno 77 osob a úřady zabavily 600 sítí.

Rybáři se často snaží uniknout postihu a loví v noci, řekla Oona Isabelle Layolleová z nevládní organizace Sea Shepherd.

Zvýšit populaci sviňuch bude těžké. Tento druh kytovců dorůstá pouhých 150 centimetrů a váží asi 50 kilogramů. Sviňuchy, jimž se v Mexiku říká vaquita marina - mořská kravička, žijí v mělkých pobřežních vodách a na otevřené moře vyplouvají zřídka. Jsou kriticky ohroženým druhem, který je zapsán na červeném seznamu ohrožených druhů. Samice rodí jedno mládě pouze jednou za dva roky.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) vyzval Mexiko, USA a Čínu, aby zkoordinovaly síly a skoncovaly s nelegálním obchodem, který je odpovědný za vymírání sviňuch. "Jsme přesvědčeni, že je sviňuchy stále možné zachránit, ale je to opravdu poslední chvíle," řekl Omar Vidal, který vede mexickou pobočku WWF.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist